72-годишната пазарджиклийка Йорданка Дойкова се оказа истински медицински феномен, съобщиха

...
72-годишната пазарджиклийка Йорданка Дойкова се оказа истински медицински феномен, съобщиха
Коментари Харесай

ФЕНОМЕН: Българка се оказа с огледални органи

72-годишната пазарджиклийка Йорданка Дойкова се оказа същински медицински феномен, оповестиха от регионалната държавна болница в града. Хирурзите от МБАЛ-Пазарджик откриват, че всичките ѝ вътрешни органи, в това число сърцето, са ситуирани огледално.

Това се случва при проучвания преди лапароскопска интервенция за премахване на жлъчката. Жената постъпва в Хирургично поделение с панкреатит заради жлъчно-каменна болест. Пристъпихме към тази интервенция, тъй като е доста по-щадяща за пациентката и няма затруднения от страна на оперативни рани и кървене, изясни доктор Муса Дурльов, който прави интервенцията. Негов помощник по време на комплицираната хирургична намеса е доктор Гергана Вълева, а цялата оперативна активност се следи от началника на отделението доктор Георги Стоилов. За сполучливата животоспасяваща интервенция оказват помощ и екип от анестезиолози. Интервенцията продължава близо два часа. Операцията е много сложна и изисква огромна централизация и точност, защото всички органи на Йорданка Дойкова се оказват огледално и хирурзите би трябвало да извършат всичко наопаки, оповестява " Монитор ".
свързани новини38237на 21.07.20155156на 19.03.2014
„ Опасното при нея е, че може да няма цялостна ротация на органите, което значи, че действително не се знае къде са и кръвоносните съдове и жлъчните пътища, което прави една такава интервенция извънредно комплицирана “, посочи доктор Гергана Вълева. Пациентката е оперирана на 13г. от изострен апендицит, който не е открит от лекарите, които са я оперирали като дете.

При проверка на коремните органи се откри в ляво. Много постоянно тези пациенти имат затруднения и мъчно излизат от упойка заради аномалии в белия дроб. Белите дробове при Йорданка също са ситуирани наопаки. Левият и бял дроб е с три лоба, а десният с два “, описа още доктор Вълева. По думите й 1: 100 хиляди е вероятността човек да се роди с изцяло обърнати органи, в това число сърцето, т.е. противоположна особеност.

Никой от лекарите, участващи в интервенцията няма в своята здравна процедура сходен случай. Според тях това е и първия подобен за МБАЛ-Пазарджик. Интересното в тази ситуация на Йорданка е, че анатомията и е изцяло друга, само че тя не е имала съществени здравословни проблеми. Има наследник, щерка и се радва на четирима внуци.

72-годишната жена благодари от сърце и душа на доктор Муса Дурльов, хирурзите, анестезиолозите и целия екип на Хирургично поделение за положените грижи за нея и положителното отношение. Тя не се усеща по-специална от другите хора и не приема себе си като феномен. Д-р Муса Дурльов пожела на своята пациентка още дълги години да бъде жива и здрава.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР