702 души са регистрирани до момента като наблюдатели на изборите.

...
702 души са регистрирани до момента като наблюдатели на изборите.
Коментари Харесай

702 наблюдатели са регистрирани за изборите

702 души са регистрирани досега като наблюдаващи на изборите. Срокът за вписване на наблюдаващи изтича в навечерието на изборния ден. Три са записаните социологически организации, които ще вършат паралелни екзитполове в изборния ден – " Галъп интернешънъл ", с регистрирани 225 анкетьори, " Алфа рисърч "  с 301 анкетьори и " Тренд " с 363 анкетьори. Това заяви на постоянния брифинг на ЦИК представителят на комисията Цветозар Томов. 

В какъв брой секции да се направи контролно броене на разписките и да се свери с протокола от машинното гласоподаване може да бъде решено от Централната изборна комисия и в деня на вота - 14 ноември, стана ясно на брифинга. Припомняме, че по-рано през днешния ден Върховният административен съд анулира решението на ЦИК във всички секции да се броят разписките, които се пускат в урната. До в този момент те се брояха контролно в малко над 1000 секции от страната, като те се избираха на инцидентен принцип. 

" Независимо от другите отзиви в ЦИК, съм сигурен, че никой не е желал да има преброяване на разписки за операция на резултати. Не мисля, че сходни медийни тълкования са съществени. Имало е опасения. Нашите опасения на представителите на ЦИК са свързани с това, че това ще сътвори напрежения и ще се върнем към опашките и проблемите, които възникваха на " Арена Армеец " през 2015 година заради претоварване на секционните комисии. Второто е това, че е напълно ясно, че машинният резултат би трябвало да бъде регистриран ", сподели представителят на ЦИК Цветозар Томов. 

В околните дни ЦИК ще прегледа и реши какви да бъдат методическите инструкции за гласуването в чужбина, което комисията прегледа още през вчерашния ден, само че не можа да вземе решение. Комисята се е срещнала и с жалбата на ГЕРБ към машините, на които жители могат да се учат преди деня на вота по какъв начин се гласоподава. На примерната бюлетина на тях няма номер 32, тъй като номерата стигат единствено до номер 20. 

" Тази демо версия и материалите бяха по разяснителната акция бяха направени преди да бъде завършил срокът за вписване на претендентите по тези избори. Така че нямаше по какъв начин да знаем какъв брой претенденти ще се записват, с цел да създадем демо версията със съответните номера в болетината. Примерната бюлетина била направена за бързо образование, само че все пак са пратени въпроси до " Сиела " за какъв брой време може да се подмени демо версията с нова като за изборите на 14 ноември ", описа представителят на ЦИК Росица Матева. 

Всички 1600 спомагателни устройства, които ЦИК закупи за вота през ноември към този момент са в страната и са прибрани в склада при останалите машини за гласоподаване, които към този момент използвахме на 11 юли, означи още Матева. 

От 1 ноември се подават заявки за гласоподаване с преносима урна, която се разнася по домовете на карантинирани и хора с двигателни усложнения. Завленията могат да се подават на уеб страницата на ЦИК, посредством портала на Държавна организация Електронно ръководство, както и на уеб страниците на общините, напомнят от ЦИК. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР