70 нови проекта за над 1,5 млрд. лв. ще осигурят

...
70 нови проекта за над 1,5 млрд. лв. ще осигурят
Коментари Харесай

Големи инвеститори гледат вече и към малките градчета

70 нови плана за над 1,5 милиарда лева ще обезпечат над 7 000 нови работни местаИкономическата промяна стартира по места, би трябвало да ускорим процеса, споделя заместител – министърът на стопанската система Лъчезар Борисов

•    Променя се структурата на вложенията – от парцели и финансов бранш към произвеждане с висока добавена стойност
•    Дефлацията е инцидентна
•    Все още няма дефинитивно решение за завода на „ Фолксваген “, значимото е, че се състезавахме с 20 страни и останахме на финала


- Г-н Борисов, излезе лятната прогноза на Европейската комисия. Според нея България е на седмо място в Европа по стопански напредък като за следващата година се чака да сме четвърти. Какво дава този растеж и задоволителен ли е?
- Показва усъвършенстване в средата за бизнес в България. Нашата прогноза за икономическия напредък сочеше развиване по линия на вложенията и малко закъснение в потреблението и износа. Виждаме, че стопанската система върви добре – още веднъж имаме доста положително показване на потреблението и износа и чакаме ускорение по линия на вложенията.
- В разбора на Брюксел се акцентира тъкмо това - че икономическият напредък е резултат от нараснало ползване в резултат на по-високи приходи, а не на вложения. Разбира се, повишението на приходите е добър знак. Но очевидно освен прогнозите на икономическото министерство, само че и на Европейската комисия са били в посока по-високи вложения.
- Точно по тази причина споделих, че чакахме леко закъснение в растежите на потреблението и износа, само че се оказа, че това не е по този начин. Напротив, поддържаме ново ускорение в тези две сфери. Но процесът по ускорение на вложенията също продължава и върви добре. Той е доста забавен, тъй като доста надълбоко се трансформира самата конструкция на вложенията. Те към този момент не са единствено парцели, финансов бранш. Например, през 2017 година 50% от непознатите вложения в България са в преработващата индустрия, през 2018 година този % става 70 %. Т.е. се трансформира значимо структурата на инвестицията, която към този момент отива в преработваща индустрия, в произвеждане, във заводи, които основават висока добавена стойност. Не мога да пропусна и бранша на услугите. IT-секторът, да вземем за пример, пораства доста ускорено и всяка година имаме един доста важен растеж на добавената стойност.
- По какви планове за ускорение на вложенията работите?
- Проекти, по които имаме към този момент деклариран напреднал капиталов интерес. Проекти, които са в развой на узаконяване по Закона за поощряване на вложенията. В момента имаме 70 плана като общият размер на плануваните вложения е за над милиард и половина лв., а новите работни места, които ще бъдат открити са 7015. Това демонстрира, че България е на капиталовата карта с помощта на положителната бизнес среда, на положителната финансова и политическа непоклатимост. Знаете, че по финансова непоклатимост България е номер 3 в Европейския съюз по индикатора държавен дълг, съотнесен към брутния вътрешен артикул. Тенденцията е страната ни да стане № 1. Разбира се, във връзка с кредитния рейтинг, България е безспорен водач в района.
- Колко са плановете за тази година?
- Само от началото на годината сме сертифицирали 21 капиталови плана като всички са най-вече във високотехнологични производства и услуги. 8 от тях са отвън столицата и единствено от началото на годината приказваме за евентуалното откриване на 2280 нови работни места.
- Участвахте в акцията на „ Стандарт ” „ Моят град – 10 аргументи да остана в Чепеларе ”. На церемонията в града при започване на седмицата казахте, че има доста сериозен американски интерес към фабриката за ски в Чепеларе, който, в случай че се осъществя, може да докара до огромно произвеждане на ски обувки. Какво да чакаме в тази посока?
- Това са първи контакти. Оттук нататък като министерство поемаме уговорката да изпълним връзката сред представителите на тези компании и на компанията, която оперира в Чепеларе. Разбира се, те ще би трябвало да проведат договаряния за вероятно увеличение на производството. Добре пристигнало е за този район в него да влезе огромен вложител със своите пазари. Ние сигурно ще застанем зад това и с ограниченията, с които разполагаме по закон, и с цялата административна поддръжка на страната. Важно е, че още веднъж приказваме за вложения в произвеждане.
- Прецедент ли е огромен вложител непознат да демонстрира интерес към малко обитаемо място в България? Има ли други сходни градчета, към които гледат огромни компании?
- За мен е огромно благополучие, че сега вложителите се насочиха и към такива места, даже в Северозападна България. Примерът, който мога да дам, освен това много свеж, е Враца, където имаме капиталовия план на MD Electronik, които идват от Германия с 300 работни места. „ Теклас ” напълно скоро ще стартират работата по създаване на цех, още веднъж в бранша на автомобилната промишленост. Виждаме, че и по-малки обитаеми места, даже от Северозападна България, към този момент съставляват интерес за вложителите. Искрено се надявам, че този развой ще продължи, особено за Северна България, тъй като знаете, че сега имаме едно огромно струпване на вложенията в областта на услугите най-вече в София, а в областта на производството най-вече в Пловдив. Така че за нас е благополучие, че вложителите към този момент откриват капацитета и в по-малките градове, както в Северна България, така  и в Родопите.
- Какъв вид вложители търсим за тези по-малки обитаеми места като Хасково, Смолян и други?
- Нашата тактика е напълно да наблегнем върху вложители, които основават високи равнища на добавена стойност за стопанската система, тъй като това ще увеличи икономическия напредък, от там ще се вдигнат приходите и по-бързо ще се конвергираме с Европейския съюз. Този развой е почнал и сме, се радваме, че го виждаме.
- Обикаляйки страната с акцията „ Моят град – 10 аргументи да остана в него ”, „ Стандарт “ и кметовете дават награди за „ Икономика “, „ Инвестиции “, „ Технологии “. Прави усещане, че в 23 общини номинираните локални вложители са точно в браншове, свързани с производства с висока добавена стойност. Дейността на тези компании знак ли е, че икономическата промяна, за която приказва вицепремиерът Томислав Дончев, на процедура е почнала по места?
- Да, почнала е и ние би трябвало да поставим спомагателни старания, както споделя той, с цел да насърчим този развой да не остане еднократен, а да се задълбочава и форсира.
- Какво би трябвало да вършат българските компании, с цел да станат сполучливо част от икономическата промяна?
- Със сигурност да мислят за дигитализацията, за Индустрия 4.0. Имаме доста сполучливи предприятия в България в областта на машиностроенето, които към този момент са наблегнали на това и работят с висок клас машини, с роботи. Т.е. с по-малко стопански запаси, с по-малко труд реализират по-големи резултати. Разбира се, това, че безработицата е ниска е едно от провокациите освен в България, а и в световен мащаб - би трябвало с по-малко труд да сътворяваме повече богатства, което рефлектира върху растежа и приходите.
- Наскоро икономическият министър Емил Караниколов се похвали с взрив на индустриалните зони. Кои са най-предстоящите и каква е тяхната роля в новата стопанска система на добавената стойност?
- В момента вложителите, динамичността на стопанската система и финансите изисква извънредно бърза реакция. Именно по тази причина би трябвало да бъдем подготвени с този вид индустриални зони. Когато пристигна вложител, ние незабавно би трябвало да можем да предложим условия и обслужване. Затова индустриалните зони са значими. Голям капацитет за развиване на индустриални зони виждаме занапред в Бургас -  Айтоското летище Равнец, а също ката и във Варна. С регионалния шеф водим диалози по какъв начин там да търсим благоприятни условия за създаване на огромна индустриална зона. Задължително би трябвало да обърнем внимание, както към този момент споделих, на Видин. Разбира се, и на тези райони, в които няма централизация на огромни производства, с цел да може да реализираме уравновесено районно развиване.
- За първи месец имаме дефлация. Какъв сигнал е това?
- За мен е случайно. Със самото повишение на заплатите и растежа на стопанската система този развой ще бъде прескочен. Виждаме релативно добър растеж и в кредитирането. Затова считам, че отчитането на подобен развой е случайно.
- В последните дни Съединени американски щати разгласи, че се готви да наложи мита за 4 милиарда $ върху европейски артикули. Усложнените връзки на Съединени американски щати с Европейския съюз от една страна и на Съединени американски щати с Китай от друга могат ли да провокират нова икономическа рецесия, каквито паники изрече към този момент бъдещата шефка на ЕЦБ Кристин Лагард?
- В световен аспект виждаме отношение на протекционизъм в някои световни стопански системи и една комерсиална война. Това сигурно води до упования за световно закъснение на икономическия напредък. Но пък ние би трябвало да знаем, че българската стопанска система по линия на експорт, на стокообмена въобще, е в случай че не напълно, то в огромна степен съсредоточена към страни от Европейския съюз и към Еврозоната. Ние нямаме мита, нямаме никакви спънки с търговията, това е напълно свободен пазар, тъй че от тази позиция считаме и се надяваме българската стопанска система да бъде една концепция по-запазена от сходни възможни процеси. И в случай че към този буфер, който имаме - че работим най-вече с Европейския съюз, прибавим и един растеж на вложенията, откровено се надявам българската стопанска система да не бъде наранена от такива световни процеси. Като министерство на стопанската система ние постоянно поддържаме тезата за свободата на търговията, за свободата на икономическите връзки. Това беше показано и по време на българското европредседателство, тъй че това са нашите упования – да има независимост в търговията и да се регистрира, че България наистива към този момент е фактор в района.
- Администрацията хвърли големи старания за привличането на „ Фолксваген ”, само че последните вести са, че заводът по-скоро ще бъде в Турция, в сравнение с у нас. Има ли към момента вяра концернът да пристигна в България?
- Нямаме публично решение, тъй че считаме, че България към момента, даже и по тази инвестиция, е на картата на капиталовите процеси. Нека да забележим окончателното решение и окончателната информация. Аз настоявам, че по тези индикатори, които още веднъж ще повторя - финансова, макроикономическа непоклатимост, бизнес среда, кредитен рейтинг България е водач. Важното е, че страната ни влезе в надпреварва с над 20 страни и остана на финала. За нас това е доста добър знак. Но България не би могла да се съревновава с страна не членка на Европейския съюз по мярка на държавни помощи. Защото ние можем да дадем оптималния размер в границите на европейските правила, в границите на това, което е задала Европейската комисия към всяка една страна членка. Дори смятам, че България може да даде повече от други страни членки, само че не и от страните, които не са в Европейския съюз. Разбира се, България ползва и Закона за публичните поръчки, не може непосредствено да подсигурява, че всички държавни институции незабавно ще стартират да купуват подобен вид коли. Най-важното е финансовата непоклатимост, кредитният рейтинг. По плановете, които работим и които не мога да споделя към момента, чакаме положителни вести.
- Да разбирам ли, че има и други вложители от ранга на „ Фолксваген ”, които демонстрират интерес към България?
- Има интерес към България. Това мога да кажа.
 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР