7 от общо 200 находки при разкопки в Перперикон показа

...
7 от общо 200 находки при разкопки в Перперикон показа
Коментари Харесай

Николай Овчаров показа нови находки от Перперикон

7 от общо 200 находки при разкопки в Перперикон сподели проф. Николай Овчаров през вчерашния ден. Сред откритията на археолозите в тазгодишната акция в Източните Родопи две са доста скъпи - реликварий с праха на светец – покровител на града, и изключително рядка златно-сребърна монета на византийски император. Археологическият екип е разкопал още кръстове, украшения, доста монети, каменна пластика. 

Според Овчаров откритата монета " бележи пика на икономическата рецесия във Византия ". " През XI век тя навлиза в интервал на крах, който значително се дължи на фамозната борба при Манцикерт от 1071 година, в която византийската войска е разгромена от турците и на практика губи съвсем всичките си владения в Мала Азия ", изясни археологът.  " През този век византийската златна монета се назовава хистаминон. Той се обезценява непрестанно и в края на века вместо 20-22 карата той доближава единствено до 5-6 карата, а всичко останало е сребро. Това на практика са сребърни монети с към 5-6 грама злато ", сподели още археологът. 

Овчаров добави и още исторически данни, с цел да изясни смисъла на находката: " Около 1082 година на престола се възкачва един от най-големите византийски императори Алексий I Комнин. Той е изправен пред доста проблеми, само че в границите на десетина години съумява да стабилизира стопанската система и към 1092 година се пуска новата византийска монетна единица, известна като перпера, която е със наличие от 20-21 карата злато ". Овчаров изясни, че откритата монета е отпреди състоялата се промяна на Алексий Комнин. " Интересното за нея е, че от едната страна е изобразен императорът Алексий Комнин, който е коронясан от свети Димитър. Това е един сюжет, който след това продължава и през XIII век при монетите на Иван Асен, където той също е коронясван от свети Димитър. Именно в емисията от 1082-1085 година за пръв път се появява този сюжет - коронясването на императора от свети Димитър - светеца настойник на Солун. От другата страна е Христос. "

Разкопките в археологическия комплекс ще продължат до 10 септември. Проф. Овчаров се надява до края на годината да отвори порти и посетителският център Перперикон, където искащите ще могат да видят от близко откритията на археолозите. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР