7-месечно бебе с паразити в окото беше успешно оперирано в

...
7-месечно бебе с паразити в окото беше успешно оперирано в
Коментари Харесай

Извършиха уникална операция на 7-месечно бебе във Варна

7-месечно бебе с паразити в окото беше сполучливо оперирано в очната клиника " Св. Николай Чудотворец " във Варна. Случаят е първи за страната ни, а в Европа за последните 20 години са открити не повече от 10.

Майката на седеммесечното бебе видяла малко червейче върху миглите му. Не обърнала внимание, само че когато след 14 дни още веднъж видяла същото, се тормозила. Родителите потърсили помощ от офталмолог, който ги насочил към паразитолог.

Проведох проучване из здравната литература, с цел да установим какъв е вероятният патоген тези паразити дават отговор на жанр Телазия, изяснява паразитологът доцент доктор Калина Стоянова.

Операцията е била единственото допустимо лекуване за момченцето.

Рискове за зрението на детето няма, след отстраняването конюнктивата се възвръща с антибиотично лекуване, споделя офталмологът доктор Антоанета Събева.

Очните паразити могат да бъдат пренесени върху индивида от инсекти. Случаите са относително редки и са типични най-вече за Азия. Медиците декларират, че бебето се е заразило инцидентно и няма ограничения, които биха могли да го предотвратят. Семейството няма домашни любимци, не са пътували и до екзотични места.

Преносителите са дребни мухи от жанр Дрозофила, които по своята биология са неповторими по това, че се хранят с очни тайни и сълзи. Най-вероятно, когато бебенцето е било оставено да спи на открито или на отворен прозорец, някоя от тези мухи напълно инцидентно е попаднала в окото, прецизира доцент доктор Калина Стоянова.

Доц. Стоянова споделя, че през последните години има случаи и на други очни паразити, които също се придвижват от инсекти, а междинното звено са животните. Според нея това се дължи на климатичните промени и незадоволителното напръскване против летящи инсекти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР