68% от българите никога не са спортували, само 2% от

...
68% от българите никога не са спортували, само 2% от
Коментари Харесай

68% от българите никога не са спортували - slava.bg

68% от българите в никакъв случай не са спортували, единствено 2% от популацията спортува постоянно. Само 33% от децата сред 10 и 14 година се занимават със спорт, а сред 15 и 19 година процентът е 39.

Тези данни изнесе някогашният министър на спорта в служебния кабинет "Герджиков " проф. Даниела Дашева от НСА по време на представянето на уеб платформата "Спортувай с президента " в резиденция "Бояна ". Срещата бе открита от президента Румен Радев и вицето Илияна Йотова в Деня на детето. Сред присъстващите бе акробатът Енчо Керязов, а видеопослания насочиха доста други известни спортисти. Видеоприветствие изпрати и шефът на МОК Томас Бах, съобщи 24 часа.

Децата са най-голямото ни благосъстояния и заслужават повече внимание, грижи и по-добро бъдеще, съобщи президентът Румен Радев. България има потребност от оптимизъм и да влага доста повече в младите, които са нейното бъдеще. Спортът гради бъдещето ни като нация, сподели той. Няма по какъв начин да откъснем децата от виртуалната действителност, само че можем да я използваме като основа да подтикваме интереса им към спорта, добави Радев. Той прикани институциите да приказват и работят в една посока във връзка с децата. И изрази страдание, че поканени от него министри не са пристигнали на срещата.

Необходимо е децата да порастват физически здрави и душевен устойчиви, с построен темперамент и родолюбие, с патриотично обучение и природосъобразен метод на живот, сподели още Радев. Той дефинира обездвижването измежду младите през днешния ден като огромно предизвикателство. Спортът е доста повече от физическо развиване, той калява душeвността и каве характера, утвърждава екипния дух, спомага за понижаване на експанзията в учебно заведение, сплотява хората и носи мир, изброи президентът. И изясни, че задачата на самодейността му е да спомага за развиването на детския спорт.

На уеб страницата "Спортувай с президента " ще се събират фотоси и клипчета на спортуващи деца. Там има специфичен президентски тест - с персоналния образец на президента децата да спортуват още веднъж. Той включва 7 извършения - лицеви опори, коремни преси и други, и всеки, който желае, може да взе участие. Резултатите от тестванията ще бъдат систематизирани към 15 септември. А най-добре представилите се ще получат златна, сребърна или бронзова значка от президента. Ще има и премия за дипломат на спорта.

Ще има и купи на президента по гимнастика, тенис на маса, шах.

5,9% от децата до 5 година са със затлъстявания, изнесе данни пък доктор Цветелина Тотомирова. 25% от децата сред 5 и 9 година са със затлъстяване, а с повишаване на годините и влизане в пубертета този % нараства фрапантно.

В международен мащаб 41 милиона деца под 5 година са с наднормено тегло, а сред 5 и 14 година към този момент са 340 милиона.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР