67-годишната Веска сложи край на мъчителния си семеен живот, като

...
67-годишната Веска сложи край на мъчителния си семеен живот, като
Коментари Харесай

Дом на ужасите: Защо счетоводителка удуши мъжа си с голи ръце

67-годишната Веска постави завършек на мъчителния си фамилен живот, като удуши с голи ръце брачна половинка си Костадин. Потресаващата драма се разигра в първите дни на 2019 година в пловдивското село Труд.  Коментираните претекстове за убийството са разнообразни, само че самата пенсионерка твърди, че е поради домашно принуждение и тормоз, написа Марица.

Хората от селото се разбирали чудесно с пенсионираната счетоводителка Веска Хаджиева. Тя била приветлива и работлива жена, не се карала с никого, държала се възпитано. Къщата в село Труд деляла със брачна половинка си Костадин. Двамата обитавали разнообразни етажи с обособени семейства, тъй като връзките сред тях не били положителни. Смъртта на единствения им наследник преди близо 10 години още повече влошила ситуацията. Няколко месеца след пенсионирането си Веска още веднъж почнала да работи. Причината била да не мисли непрекъснато за тежката загуба и да ангажира мислите си със отговорностите на работното място. Съпругът ѝ постъпил по същия метод, като се хванал да изкарва прехраната си като водач на микробус.

Напрежението сред съпрузите тлеело от дълго време, настояват познати на фамилията. Костадин постоянно тормозел Веска в продължение на години. Скандалите и насилието били съвсем ежедневни, въпреки пенсионерката да не обелвала и дума пред приятелки и познати. Мъжът я гонел, посягал й, като постоянно ударите му оставяли следи. Дори си разрешил да води любовници у дома. Въпреки целия този смут, счетоводителката стискала зъби и си траела.

Изпитвала боязън от него, пък и не желала да е първата разведена в огромния й жанр

Денят 13 януари 2019-а обаче се оказал съдбовен както за Костадин, по този начин и за Веска. Разправиите сред съпрузите почнала още сутринта. Пенсионерката почнала да си търси връзката с ключовете, само че не съумяла да ги откри. Попитала Костадин дали не ги е виждал. Той й отвърнал: „ Нямам визия. Търси си ги сама! “. 

По-късно мъжът на счетоводителката посрещнал посетители. Събрал се с другари и съседи на маса. Пред тях Костадин споделил, че на идващия ден го чакат тествания в болница. Трябвало да върви, с цел да си направи медицински проучвания. Гостите стояли няколко часа, като по здрач си тръгнали. Предвид визитата в болница, Костадин се приготвил да се изкъпе. Влязъл във външната баня, а тогава Веска тръгнала след него. Въпросът й бил същият: „ Къде са ми ключовете? “. Жената очаквала отговор и нямала желание да отстъпи. Костадин, който към този момент се бил съблякъл, се вбесил и й споделил да се маха. Но тя отново питала. Започнал пикантен скандал на висок звук сред двамата, който за няколко секунди прераснал в битка.

Костадин се навел и сграбчил дървения си налъм от земята и протегнал ръка да удари жена си. Веска вдигнала ръката си, с цел да се защищити. В този миг на сражението мъжът изпуснал налъма, а той отхвръкнал и счупил огледалото в банята. Стъклените части се разпилели на всички места и порязали краката на мъжа. Напрежението ескалирало още повече. Костадин и Веска се сборичкали. И двамата паднали на земята и траяли битката. Пенсионерката се озовала от горната страна му и съумяла да го хване за шията. Започнала да стиска с всичка мощ. Костадин се съпротивлявал, само че силите не му достигнали. След секунди спрял напълно да диша. 

Веска станала, уверила се още един път, че брачният партньор й е мъртъв и почнала да заличава следите

С хавлиена забрадка забърсала окървавения под на банята, събрала и частите от счупеното огледало. След това сложила кърпата и налъмите на Костадин в найлонова торба и я изхвърлила в боклука. Легнала да спи, а на идващия ден, до момента в който трупът на 73-годишния мъж лежал във външната баня, Веска тръгнала на работа. Не подала сигнал в полицията нито вечерта, нито сутринта.

След като пробвал неведнъж без триумф да се свърже по телефона с Костадин, негов другар тръгнал към дома му, с цел да ревизира какво става. Притеснил се да не му се е случило нещо неприятно поради здравословните му проблеми. Заварил вратата на дома му отворена. Повикал приятеля си по име, само че не получил отговор. Тогава влезнал вътре. Къщата била пуста. Решил да ревизира и в банята. Там обаче попаднал на смразяваща панорама. Костадин лежал гол и неподвижен на пода. Приятелят му изпаднал в смут и се паникьосал. След секунди набрал тел. 112 и съобщил за открития мъртвец. Разследващи служители на реда и кола за спешна помощ пристигнали в къщата на ужасите. Медиците установили, че Костадин е мъртъв от часове. Първоначалното им умозаключение било, че пенсионерът е умрял при трагичен случай в банята, защото нямало забележими следи от принуждение по тялото.

Последвала аутопсия, която обаче довела до разкритието, че Костадин е бил погубен. Заключението на експертите посочило механична асфикция от пристискане на шията - строшаване на щитовидния хрущял. Подобна контузия не може да бъде получена от рухване, а само при мощно притискане на шията, настояват специалистите. Прокуратурата незабавно образувала досъдебно произвеждане за ликвидиране, а първият обвинен, естествено, се оказала неговата брачна половинка Веска. Полицаите я задържали, когато се върнала от работа, а прокуратурата поискала най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража ". 

При разпита Веска не издържала на напрежението и признала за убийството. Обяснила на проверяващите по какъв начин Костадин я тормозел, по какъв начин се скарали и по какъв начин го удушила малко след началото на боричкането.

  “Прекарала съм три интервенции - на стомаха, хранопровода и под дясната плешка. Едната е онкологична. Искам понижение на мярката ”, споделила Веска пред магистратите. Съдът обаче я остави в ареста до започване на делото с претекста, че пенсионерката е извършила тежко умишлено престъпление, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор, като е пробвала да прикрие следите от убийството. 

Реакциите в село Труд след гибелта на Костадин са ​в двете крайности

Някои я оправдават, защото била унизена с години. Други пък считат, че никой няма право да лишава живот и че е трябвало да се оплаче в полицията или да се разведе.

Сред локалните хора настойчиво пълзи слух, че мотивът за смъртоносната свада била къщата, която Костадин приписал на държанка, а Веска научила. За тази версия, тествана от проверяващите, няма открити доказателства. 

В последна сметка, магистратите удрят чукчето и издават присъда на Веска - 9 години затвор. След обжалване обаче Апелативният съд понижа наказването с две години. Така срокът на престоя зад решетките става 7 години.  В претекстовете за решението се споделя, че държанието на Костадин по отношение на счетоводителката е дало отражение и на дейностите й по време на случая, който, въпреки и почнал като нещо всекидневно и всекидневно сред тях, е ескалирал и е довел до съдбовния за потърпевшия излаз. " Въз основа на тези несъмнено открити обстоятелства Пловдивският апелативен съд реши, че наложеното на подсъдимата наказване от 9 години отнемане от независимост е най-справедливо да бъде понижено на точно 7 години, което е пропорционално и по отношение на публичната заплаха на подсъдимата ", написа в правосъдното решение. И тази присъда е обжалвана от бранителя на Веска пред Върховен касационен съд. 

Върховните магистрати пък понижиха от 7 на 6 години присъдата на пенсионерката от село Труд. В претекстовете си те показват, че макар редица смекчаващи условия, 69-годишната жена е реагирала отвън рамките на неизбежната самозащита.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР