* 650 000 решили да гласуват в последния момент* В

...
* 650 000 решили да гласуват в последния момент* В
Коментари Харесай

Хора колкото населението на голям град дадоха червен картон на политиците

* 650 000 решили да гласоподават в последния миг

* В протесния вот преобладават дамите
-->
* Младите избират ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, пенсионерите избират БСП 

Седмица след изборите анализите на резултатите от вота на 2 април не престават. Какъв е профилът на хората, дали червен картон на политиците?

Те са млади, образовани, поданици на столицата или огромните градове, гласуващи с машина. Преобладават дамите. Това са гласоподавателите, зачертали квадратчето " Не поддържам никого ". На тези избори така наречен " протестен избор " счупи връх - по този начин са дали своят вот 108 842 души, което в случай че беше избор за политическа мощ, щеше да ѝ отреди шесто място.  Броят им е колкото популацията на един средноголям град у нас. За съпоставяне, съгласно последното броене в Стара Загора живеят 124 599 души, в Русе - 133 813, а в цялата област Добрич - 114 734.

" Не поддържам никого " е шеста мощ и измежду гласувалите в чужбина с 4543 гласа. Профилът на избралите протестния избор бе обрисуван в проучването на социологическата организация " Галъп Интернешънъл " за „ Нова броудкастинг груп “, Българска национална телевизия, БНР и „ Инвестор.бг “.

„ 60% от избиращите тази алтернатива са дами, съвсем 1/3 са на възраст до 30 години. Отличително е по-високото обучение, поданици на столицата или огромните регионални центрове. Това са дейни, млади, образовани, интелигентни хора, разочаровани от политическите партии, с ниско доверие в тях, само че с готовност да се включат в публичните процеси ", изясни социологът от „ Галъп ” Яница Петкова.Измежду предходните партийни желания на тази група проличава повече Политическа партия, в сравнение с другата огромна мощ ГЕРБ.Полето " Не поддържам никого " беше въведено с измененията в Изборния кодекс от 2016 година Тези гласове не се регистрират като резултат за участник в изборите и се вземат поради само за изборната интензивност.

Млади и остарели

В демографския профил на гласоподавателите изпъкват три обединения, които имат по-млад електорат - това са ПП-ДБ, Движение за права и свободи и " ИТН ". Според проучването на " Галъп " максимален % от гласувалите за тях са сред 18 и 30 година Следващата възрастова категория гласоподаватели - сред 31 и 60 година, са пуснали избор за ГЕРБ-СДС и " Възраждане ". В категорията над 60 година пък са 25% от симпатизантите на Българска социалистическа партия. Така столетницата резервира своята позиция на водеща партия измежду гласоподавателите в пенсионна възраст. Аналог може да се търси при " Левицата ", като една четвърт от респондентите са над 60 години.

Мъже и дами

По отношение мъже-жени, " Възраждане " има преди всичко избор от мощния пол. Такива са също Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. При ПП-ДБ доминират дамите, а при ГЕРБ-СДС силите са съвсем изравнени с лек превес на дамите. В регионалните центрове конкуренцията сред първите две обединения е доста отчетлива. Но свои последователи там имат и " Възраждане ", и Българска социалистическа партия. " Според просветителния статус - повече висшисти са дали своят вот за ПП-ДБ, това са 65% от техните гласоподаватели. При ГЕРБ-СДС дяловете на хората с висше и приблизително обучение са разпределени съвсем поравно. При " Левицата " 2/3 от гласоподавателите са с висше обучение.В София обединението ПП-ДБ отчетливо побеждава ГЕРБ. Градовете са оспорвани сред двете сили.От селата са най-вече от гласоподавателите на Движение за права и свободи.

Преливане на гласове

Около 100 000 са новите гласове, които " Възраждане " печели на изборите (общо 356 хил.), като близо 1/3 от тях идват от хора, които преди този момент са дали своят вот за " Продължаваме промяната ". Останалите са от негласували на предишните избори, включително и гласуващи в този момент за пръв път, дали своят вот предния път за ГЕРБ или за Българска социалистическа партия и така нататък

Как Има Такъв Народ стъпи на бариерата? 

Първият прочит демонстрира, че към 70 хиляди от хората на Има Такъв Народ са такива, които и предния път са дали своят вот за тази партия – това очевидно е базисната нейна поддръжка. Сред останалите дялове от поддръжката им личат към десетина хиляди, идващи от Политическа партия. Така, в последна сметка, се оказва, че тези към 80 хиляди гласа по-малко от механичния общ брой на Политическа партия и Демократична България се коренят може би в ненапълно по-ниското гласоподаване на Демократична България, само че съразмерно повече – на ерозия в поддръжката на Политическа партия и транспорт на гласове от Политическа партия в посока на други, основно протестно и наказателно звучащи, обединения.

В последния миг

Както и на предишните избори, общо 25,2% са взели решението в последните дни или в последния ден. Това са условно към 650 хиляди души. Този вид избор е осезаемо застъпен при партии като „ Възраждане “ и Има Такъв Народ, да вземем за пример.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР