65-годишният пенсионер Егон Витерсхайм от Бон става всяка сутрин в

...
65-годишният пенсионер Егон Витерсхайм от Бон става всяка сутрин в
Коментари Харесай

Пет десетилетия работа и 1200 евро пенсия?

65-годишният пенсионер Егон Витерсхайм от Бон става всяка заран в 4:15 часа. Той се е върнал назад на работа в службата по сметоизвозването в града и обикаля улиците с 26-тонния камион за събиране на био боклуци. След 28 години стаж Витерсхайм знае маршрута наизуст, споделя в своя обява немската обществено-правна медия АРД.

Той е пенсионер от началото на годината, само че през април работодателят му го попитал дали би могъл да се върне на работа за няколко месеца - да помогне. " Нямах други проекти, фамилията ми нямаше нищо срещу и още на идващия ден се обадих ", споделя Витерсхайм пред АРД. Той е сключил контракт до края на годината и още веднъж работи на цялостно работно време.

Когато няма млади фрагменти

Службите по сметосъбирането в Бон са върнали на работа и доста други свои пенсионирани чиновници - претендентите за водачи на камиони просто не са задоволително. Някои сега карат образование, само че ще минат месеци, до момента в който се квалифицират задоволително, с цел да обикалят града с големите сметосъбирачи.

Тепърва следва пенсионирането на още доста чиновници на бонската компания по непорочност. И в случай че навреме не се намерят техни заместници, ще би трябвало и други пенсионери да продължат да работят. Говорителят на компанията Жером Льофевр споделя пред АРД, че след първия сполучлив опит ще продължи да се разчита на този инструмент.

Егон Витерсхайм също е удовлетворен - получава цялостна заплата наред с пенсията си, което несъмнено е тласък. От началото на годината границата за спомагателните приходи на пенсионерите падна - държавното управление явно осъзна, че трудовият пазар има потребност от тях.

Пенсионерите в Германия все по-често работят

Днес броят на пенсионерите в Германия, които не престават да работят, нараства. По данни на министерството на труда сега работещите хора на възраст над 67 години са 1,123 милиона, написа АРД. В края на предходната година те са били с 56 000 по-малко. По-голямата част работят на повърхностен работен ден със възнаграждение от 520 евро на месец.

Някои се връщат на работа, с цел да осъществят по-плавно прехода сред работата и пенсионерския живот. " Но има и пенсионери, които имат потребност от пари и просто им се постанова да продължат да работят ", споделя пред АРД Бернд Ломюлер от Агенцията по труда в Бон.

Това важи в най-голяма степен за хората, получавали ниски заплати, които по-късно получават и ниски пенсии. Волфганг Дал е един от тях и въпреки да е работил 48 години, взима единствено 1200 евро пенсия. " Ако живеех самичък, без да си разделяме разноските с партньорката ми, щеше да ми се наложи да разгадавам на обществени помощи ", изяснява той пред АРД. В момента Дал опакова медикаменти три пъти седмично по седем часа. Разказва, че от 25-те чиновници, наети за тази активност, четирима били пенсионери.

Какво споделя лекарят?

Съпругата на Дал, която е на 70 години, също продължава да работи. Двамата имат отговорности, които би трябвало да изплащат. " Едва по-късно ще понижим заетостта си - даже в случай че би трябвало да живеем по-скромно ", споделя Дал пред АРД.

Шофьорът на камион Витерсхайм няма желание да удължава контракта си, когато той изтече - по този начин го посъветвал неговият доктор. " Ако не седнал съм с часове на клатещата се седалка на камиона, няма да имам избрани недоволства, ми сподели лекарят. Смятам да се вслушам в неговата рекомендация. "

***

Вижте и това видео от нашия списък от 2017:

Когато парите не стигат за живот

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР