65 години от първото телевизионно предаване в България и на

...
65 години от първото телевизионно предаване в България и на
Коментари Харесай

В ТУ в София отбелязват 65 години от първото телевизионно предаване в България

65 години от първото телевизионно предаване в България и на Балканския полуостров означиха през днешния ден в Техническия университет в столицата. Именно там е конструиран телевизионният правоприемник, посредством който се реализира предаването на облици на разстояние. Тази година 60 години от основаването си празнува и Българската национална телевизия.

16 май 1953. На тази дата група учени от Катедрата по радиотехника в Машинно-техническия институт съумяват да предадат по кабел първото устойчиво телевизионно изображение. Сигналът се предава единствено няколко минути, само че достижението остава в историята.
Румен Миронов - началник на Катедра " Радиокомуникации и видеотехнологии ": С удивление са писали - " Ето дребна България, има лично телевизионно лъчение. "
Идеята за телевизия е на проф. Кирил Кирков.

Румен Миронов - началник Катедра " Радиокомуникации и видеотехнологии ": Експериментирали са, рисували са, чертали са, правили са, разваляли са, още веднъж са правили, близо три години е бил този развой креативния.
Телевизорите в столицата по това време се броят на пръстите на едната ръка.

Румен Миронов - началник Катедра " Радиокомуникации и видеотехнологии ": Имало е един при ректора на ТУ при тогавашния министър-председател.
Една камера и остаряла киномашина. С това е разполагал пробният ефирен център в института, с цел да стартира постоянни предавания два пъти седмично. Сглобени са от техника Минко Минков, за който и през днешния ден си спомнят с усмивка.

Румен Миронов - началник на Катедра " Радиокомуникации и видеотехнологии ": Всички го знаят като Бай Минко. проф. инж. Георги Ненов - студент на проф. Кирил Кирков: Бай Минко беше със златни ръце. Нещо като прави, го изпипваше, с цел да бъде пример. Румен Миронов - началник Катедра " Радиокомуникации и видеотехнологии ": Как са се разглобявали разнообразни елементи от други радиоприемници, с цел да се сътвори този предавател ефирен, в действителност е учудващо и реверанс пред тях.
" Внимание, излъчваме в ефир! " С тези думи и фрагменти от седмоноемврийската манифестация няколко години по-късно стартира историята на професионалната телевизия у нас. Ражда се Българската национална телевизия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР