647 млн. лв. са средствата от държавния бюджет, европейските фондове

...
647 млн. лв. са средствата от държавния бюджет, европейските фондове
Коментари Харесай

Над 640 млн. лв. се инвестират в пътната инфраструктура в Софийска област

647 млн. лева са средствата от държавния бюджет, европейските фондове и Механизма за свързване на Европа, които се влагат за създаване и ремонт на пътища в Софийска област. Това заяви в Сливница през днешния ден заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. В града той взе участие в полемика за районното развиване.

Основен приоритет през 2019 година ще бъде автомагистралата „ Калотина – Сливница “, защото единствено тази права от трансевропейския кулоар от Лондон до Истанбул не е с магистрални габарити. Имаше тъжби по процедурата за избор на строителен контрол за сектора сред Драгоман и Сливница с дължина 16,9 км, които са оттеглени. Очаква се строителството му да започва през май и да приключи за към две години. Стойността на строителните работи на правата е 140 млн. лева, като 40 млн. лева са от Механизма за свързване на Европа, заяви заместник-министър Нанков.

Избран е изпълнителят за другия сектор от автомагистрала – от Калотина до Драгоман. Очаква се да завърши процедурата за строителен контрол и, в случай че няма тъжби по нея, строителството може да започва през юни.

140 млн. лева от средствата за пътна инфраструктура са за ремонт на мостове, виадукти и тунели по автомагистралите „ Хемус “ и „ Тракия “ на територията на региона, които не са ремонтирани повече от 30 години. Съоръженията се рехабилитират поетапно. До началото на летния сезон ще завърши ремонтът на виадуктите на 13-ти, 15-ти и 20-ти км на Автомагистрала „ Тракия “ в посока Пловдив. След 15 септември ще се рехабилитират и платната на оборудванията в посока София.

През тази година се чака да завърши ремонтът на тръбата в посока София на тунел „ Витиня “ на Автомагистрала „ Хемус “. През месец май се планува да приключи рехабилитацията на пътя през Петрохан, като ще се ремонтира и сектор в рамките на гр. Костинброд. Предстои да започва рехабилитацията на пътя сред Сливница и Брезник, който обезпечава връзка сред Софийска област и Перник.

Николай Нанков акцентира, че с въвеждане на тол системата за тежкотоварни коли от 16 август 2019 година ще се възвърне справедливостта в пътния бранш посредством правилото „ който разрушава повече, заплаща повече “. В момента единствено 100 млн. лева от общо 350 млн. лева годишни доходи от винетки са от тежкотоварни коли. Очаква се постъпленията да са над 1 милиарда лева годишно, което ще разреши повече вложения в доизграждането и поддръжката на пътна инфраструктура.

Областта е освен най-голяма като брой общини, само че и с най-дълга и мощно амортизирана водопреносна мрежа, обърна внимание заместник-министър Нанков. Той разяснява, че присъединението на община Ботевград към обособената територия на Асоциацията по ВиК ще даде опция на региона да кандидатства за европейско финансиране.

Важен е планът на Министерство на здравеопазването по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, по който ще се обновят всички центрове за незабавна здравна помощ и филиалите към тях в региона, акцентира Николай Нанков.

61 са постройките, за които са подписани контракти за целево финансиране с Българската банка за развиване по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания в София област. 54 от тях към този момент са актуализирани, останалите са в стадий на строителство.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР