64-годишната Екатерини Сакеларопулу е предложена и подкрепена от управляващата партия

...
64-годишната Екатерини Сакеларопулу е предложена и подкрепена от управляващата партия
Коментари Харесай

Предлагат съдийка за първата жена-президент на Гърция

64-годишната Екатерини Сакеларопулу е препоръчана и подкрепена от ръководещата партия " Нова народна власт " за идващия президент на Гърция, оповестява Ройтерс. Новината бе обявена от премиера Кириакос Мицотакис.

Сакеларопулу, която е от Солун, е първата жена, оглавила висшия административен съд на Гърция - Държавния съвет. Ако бъде подкрепена и за този пост, тя ще стане първата жена държавен глава на страната.

Президентът на Гърция се избира от Народното събрание. „ Нова народна власт “ разполага със 158 депутата - със 7 повече от нужното да наложи своя претендент.

Петгодишният мандат на сегашния държавен глава Прокопис Павлопулос изтича на 20 март.

Коя е Екатерини Сакеларопулу?

Родена е в Солун през 1956 година и приключва юридическия факултет на Атинския университет през 1978 година Допълнителна правна подготовка получава в Сорбоната в Париж през 1989-1990 година

Сакеларопулу стана началник на Държавния съвет през октомври 2018 година, препоръчана от ръководещата по това време партия СИРИЗА.

Тя има богат опит в преподаването, както и като съветник в министерствата на образованието и външните работи. Член е на съюза на съдиите в Гърция.

Дългогодишната съдийка е ръководител на Гръцкото сдружение за екологично право от 2015 година и работи интензивно по огромни каузи, свързани с околната среда, в това число отклоняването на река Ахелой в гръцката област Тесалия и опазването на историческите бежански здания на бул. " Александрас " в Атина.

Автор на няколко книги, изтъкнатата юристка приказва британски и френски език.

В персонален проект Сакеларопулу е разведена, с едно дете и живее в центъра на Атина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР