63-годишната Бойка Янушева и 42-годишния ливанец С.Х. застават пред Окръжен

...
63-годишната Бойка Янушева и 42-годишния ливанец С.Х. застават пред Окръжен
Коментари Харесай

Черната вдовица и ливанец на съд за фишинг измами

63-годишната Бойка Янушева и 42-годишния ливанец С.Х. застават пред Окръжен съд Пловдив по обвиняване за пране на пари посредством „ фишинг “ – потребление на непознати банкови сметки.

За закононарушението, в което са упрекнати тя и ливанецък, който има и българско поданство, законът планува наказване от 3 до 12 години отнемане от независимост и санкция от 20 000 до 200 000 лв..

Янушева, известна като Черната вдовица, и сътрудникът й ще дават отговор за това, че на 14.04.2021 година в  Пловдив, посредством даване на достъп до банкова сметка, са улеснили осъществяването на 107 финансови интервенции на стойност 1 617 844 евро, с левова равноценност 3 164 228 лв., според фиксинга на Българска народна банка.

Парите са били подредени към банкова сметка в Китай, като 17 финансови интервенции са били сполучливи, а останалите 90 са били блокирани.

Това става откакто Черната вдовица и ливанецът пробиват с компютърна машинация банкова сметка с титуляр „ Е.Г.Т.И. “ ЕООД със притежател и шеф Й. К. посредством даване на потребителско име и ключова дума за системата онлайн банкиране на посочената сметка. Така те са осъществили 17 сполучливи транзакции и 90 – несполучливи.

Престъплението, в което са упрекнати двамата, е квалифицирано като изпиране на пари по член 253 алинея 4 вр. ал.3 т. 2 вр. алинея 1 вр. член 20 алинея 4 вр. алинея 1 от Наказателния кодекс.

Черната вдовица ще дава отговор и за това, че на същия ден е съдействала за регистрацията на дружество  „ Е.Г.Т.И. “ ЕООД със притежател и шеф Й. К. и предоставила достъп на незнайни причинители да употребяват откритата му банкова сметка посредством даване на потребителско име и ключова дума за системата онлайн банкиране.

По делото е открито, че ливанецът предложил на Бойка да спомагат на лица, които живеят в чужбина, да укриват и „ изпират “ нелегално добити финансови средства посредством осъществяването на банкови интервенции с тях.

Двамата щели да получат % от всяка „ изпрана “ сума. Българката и ливанецът разпределили функционалностите си. 

Черната вдовица трябвало да обезпечава хора, на чието име да бъдат регистрирани търговски сдружения със седалище и адрес на ръководство в България. Такива били основани на лица от Първомай и Пловдив.

Имената на компаниите били посочени от причинителите, като те наподобявали огледално фактически съществуващи и действително работещи такива.

На новооткритите сдружение трябвало да бъдат разкрити банкови сметки и задействано онлайн банкиране.

След това потребителското име и паролата следвало да бъдат получени от обвинената Бойка Янушева и предадени на ливанеца. Той от своя страна ги предоставял на причинителите, които живеели в чужбина.

Впоследствие по сметките на сдруженията следвало да постъпват обилни суми в задгранична валута, което е ставало посредством компютърни измами.

Чрез онлайн банкирането към сметките трябвало да се създадат финансови интервенции от причинителите. Това е ставало посредством разпореждане на пари към сметки отвън територията на България за изпирането им.

По описания механизъм на 14 април 2021 година по сметката на едно от сдруженията постъпила горепосочената сума и с парите били осъществени 107-те финансови интервенции за прикриването на произхода на средствата и попадането им при причинителите.

Двамата обвинени са с взета мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Янушева има и други осъждания за измами след гибелта на брачна половинка й – прочут пловдивски предприемач.

Делото е планувано в разпоредително съвещание.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР