6168 са спрените и обжалваните болнични листове за периода януари

...
6168 са спрените и обжалваните болнични листове за периода януари
Коментари Харесай

Двойно увеличение на обжалваните болнични за първата половина на годината

6168 са спрените и обжалваните болнични листове за интервала януари – юли за тази година. Отменени са 1987, оповестява в. " Монитор ", базирайки се на данни от Национален осигурителен институт.
Според материала, обжалваните болнични са два пъти повече на годишна база. За същия интервал на предходната година са обжалвани 3311 и анулирани 1304 болнични, а за цялата 2018 година общият брой на обжалваните е 6710, на анулираните – 2419.
Основанието за обжалване е неспазване на нормативните разпореждания, свързани с експертизата на краткотрайната нетрудоспособност, разясняват от Национален осигурителен институт.
За първите три месеца на тази година Национален осигурителен институт е изплатил 130 159 820 лева, за същия интервал през предходната година сумата е с 10 милиона лв. по-малко - тогава са платени 119 227 271 лева Почти половин милиард са изплатените болнични за 2018 година, като точната сума е 456 278 489 лева
Увеличение на издаване на болнични листи се вижда и през летния сезон и към празнични дни.
За шестте месеца на 2018, както и за полугодието на 2019 година данните са сходни за двата интервала – към 1,6 милиона са издадените болнични за общо заболяване. Общият брой болнични листове за 2018 година е 3 229 650. Около 3,5 млн. е предстоящият брой на болничните листове за актуалната година.
В момента работодателят заплаща от 1-вия до 3-тия ден на болничния в размер на 70% от заплащането, а след третия ден страната дава 80% от възнаграждението на служителя. Но от бизнеса оферират първите три дни от болничния да се смятат за нулеви и да не се заплащат, което провокира реакция. Партия " Воля " пък внесе предложение тези три дни да се поемат от страната.
Ползването на болничен се отразява негативно на заплатата ни за месеца. Излизането ни в болничен нормално води до понижаване на паричната сума, която получаваме за месеца, респективно и до понижаване на дължимите осигуровки и все пак има двоен растеж в издаването и обжалването на болнични.
Лекуващите лекари могат да издават еднолично болнични до 14 дни непрестанно, само че не повече от 40 дни в границите на една календарна година. След приключването на този болничен болният се насочва към Лекарска консултативна комисия (ЛКК). Когато става дума за болнично лекуване, болничен лист за цялото време на болничното лекуване се издава еднолично от лекуващия лекар/зъболекар, а в случай че по-късно е належащо и домашно лекуване - при изписването се издава един болничен лист от ЛКК, само че не повече от 30 дни за домашно лекуване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР