600 000 лв. е дефицитът в Националната художествена академия (НХА).

...
600 000 лв. е дефицитът в Националната художествена академия (НХА).
Коментари Харесай

Ректорът в оставка на НХА призна за дефицитът от 600 хил.лв.

600 000 лева е дефицитът в Националната художествена академия (НХА). Това призна ректорът в оставка проф. Николай Драчев при разкриване на новото крило на академията. По думите му включително се включват както средства за заплати, по този начин и за комунални услуги и неотложни заплащания по договорености.

Напрежението в НХА ескалира, откакто над 200 преподаватели и студенти стачкуваха за неизплатени заплати и стипендии за ноември и декември. В последсвтие стана ясно, че средствата за заплати са били погрешно изхарчени за строителство. Попитан за какво е пренасочвал пари от неприкосновеното перо за заплати към това за строителство проф. Драчев съобщи, че то не е напълно неприкосновено. Такива били единствено средствата за заплати и за художествено-творческа активност. По думите му в случай че той не е покривал всички нужни и неотложни плащани за поправки, то образователният развой в НХА тази година е трябвало да спре.

Проф. Драчев загатна, че напражението в академията се основава поради идните избори за нов ректор там. Той изрази вяра, че с наличните все още средства в НХА въпреки всичко ще се изплати някакъв % от зпалатите на препдавателите, които са получили единствено задатъци за ноември и декември. За поеден път той настоя за помощ от страната, с цел да могат преподавателите да получат своите хонорари.

Просветният министър Красимир Вълчев обаче бе безапелационен, че МОН и страната нямат нищо общо с финансовия колапс на академията. Още повече, ведомството му не може да се меси в разпределнието на парите на академията, нито има метод, по който да я дофинансира, защото висшите учебни заведения се финансират съгласно специфична формула, вземаща поради качеството на образованието. Според профсъюз " Висше обучение и просвета " към КНСБ виновност за протичащото се в НХА има ректорът, който е управлявал безразсъдно финансите на университета и е надписвал какво своята запалата, по този начин и възнагражденията на останалите от управителния състав. Оттам бяха изчислилим, че дефицитът в НХА е в размер на 800 хил.лв.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР