60-годишна жена е починала след три отказа за прием в

...
60-годишна жена е починала след три отказа за прием в
Коментари Харесай

Жена почина в таксито пред очите на децата си, докато я прекарват от болница на болница

60-годишна жена е умряла след три отхвърли за банкет в болница. За това сигнализира синът й пред Нова тв.

По случая към този момент тече инспекция, а фамилията сезира здравните управляващи.

Датата е 21 януари. Около 18:00 часа, до момента в който е на работа, Илиян получава позвъняване от по-малката си сестра. Майка им, която страда от хронично белодробно заболяване, е получила рецесия. Дишането й е мощно затруднено. Илиян звъни на 112.

„ Отидох на адреса, незабавно измерихме температурата – нямаше температура ”, изяснява Илиян Петров.

„ Измерих сатурацията и беше много ниска – 58. Положението стартира да се утежнява. Оттам мерих кръвното – 190 на 100 ”, изясни Марияна Петрова, щерка на умрялата.

Започнали да чакат кола за спешна помощ. Но два часа и половина по-късно, кола за спешна помощ към момента няма. Поради огромна натовареност.

От Спешна помощ потвърдиха, че в същия ден дневната им промяна състояща се от 19 екипа, е получила 467 повиквания. А повикванията към 16-е екипа от нощната промяна, са били 302.

Малко след 21:00 часа, пристъпите на зной на 60-годишната жена зачестяват и стават все по-остри. Илиян и сестра му отхвърлят колата за спешна помощ и викат такси.

„ Веднага отидохме в столична болница. В Спешното поделение имаше една госпожа, която непосредствено ни сподели, че няма места и няма апарати.

Отиваме към друга. Там ни посрещна една госпожа, тя ни сподели, че имат апарати единствено за хора, които са заболели от ковид. Пак не могат да ни одобряват.

След което ние тръгнахме незабавно към трета болница. Пред Спешното седеше едни господин, който ни посрещна, обяснихме му и той ни сподели, че няма място отново в болничното заведение, че нямат отново свободни кревати и тръгнахме към „ Пирогов ”, споделя Илиян.

Разстоянието от 500 метра сред двете лечебни заведения, майката на Илиян не съумява да измине. Губи схващане и издъхва в таксито. При идването, в „ Пирогов ” установяват гибелта й.

От цитираните здравни заведения потвърдиха, че към въпросния миг фактически не са разполагали със свободни „ чисти ” реанимационни кревати. Броят им бил понижен за сметка на тези, заделени за тежки Коронавирус случаи.

В отговор от Министерство на здравеопазването обявиха, че разпореждат инспекция по случая. Проверка ще има на всички незабавни звена в лечебните заведения в страната, за разкриване на недостатъци в сходни обстановки.

Междувременно, сигнал до министерството подало и фамилията на умрялата жена. За да предизвика смяна в ръководството на болничните структури при една възможна нова Коронавирус вълна. Както и въвеждане на система, която да дава информация за свободните „ чисти “ реанимационни кревати.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР