6 юридически и 2 физически лица са подали заявления за

...
6 юридически и 2 физически лица са подали заявления за
Коментари Харесай

8 са кандидатите да доставят машини за гласуване за парламентарния вот

6 юридически и 2 физически лица са подали заявки за присъединяване в публичната поръчка на за доставка на 9600 машини за гласоподаване за идния парламентарен избор, заяви ЦИК.

Фирмите - претенденти за доставката са: ЛЕКС.БГ ЕАД, която е подала документи още на 26 ти ноември, СИЕЛА НОРМА АД, ЦАПК ПРОГРЕС ГРУП АД, КОНТРАКС АД и ЕКСЕЛОР ХОЛДИНГ ГРУП ЕООД и " Български машини за гласоподаване " ДЗЗД, която е подала заявката си последна - 2 минути преди крайния период, който изтече в среднощ. Физическите лица - претенденти да доставят машините за гласоподаване са Михаил Димитров Вишанин (Mihail Dimitrov Vishanin) и Иван Величков Иванов (Ivan Velichkov Ivanov).

След като станаха ясни имената на подалите заявление за присъединяване в процедурата, ще би трябвало да се извървят всички юридически стъпки до подписване на контракта за доставка на машините за гласоподаване, като ще има период, в който участниците да добавят документи, в случай че имат пропуски.

След разглеждане и оценка на техническите и ценови предложения, с решение на ЦИК ще бъде избран спечелилият в процедурата. В началото на идната година се чака ЦИК да подписа контракт с изпълнителя на публичната поръчка за доставка на 9600 машини за гласоподаване на идните парламентарни избори.

Пределната цена за поръчката е 36 милиона лв. без Данък добавена стойност.

Изборният кодекс изисква да има машина за гласоподаване във всяка секция с над 300 гласоподаватели на идния парламентарен избор. Всеки гласоподавател в такава секция самичък ще избира дали да гласоподава с хартиена бюлетина или посредством машина.

ЦИК ще чака машините за гласоподаване да са доставени до 10 февруари. Ако устройствата бъдат доставени на партиди, последната би трябвало да е в складовете не по-късно от 25 дни преди изборния ден, а софтуерът да бъде конфигуриран до 20 дни преди вота.

Президентът Румен Радев към този момент заяви, че парламентарните избори следващата година ще се проведат в период и че ще са на 28 март, което е най-ранната допустима дата за вота, напомни БГНЕС. Президентът акцентира, че чака до тогава да бъдат доставени и лицензирани изборните машини, както е по закон, и да се вземат всички ограничения, които да подсигуряват правото на всеки българин на избор и да минимизират риска за здравето на жителите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР