6 години след налагането на мораториума за изграждането на АЕЦ

...
6 години след налагането на мораториума за изграждането на АЕЦ
Коментари Харесай

Енергийната комисия одобри рестарта на Белене

6 години след налагането на мораториума за построяването на АЕЦ " Белене ", през днешния ден депутатите от енергийната комисия в Народното събрание направиха крачка към следващия рестарт на плана.
Те поддържаха предлагането на ГЕРБ, съгласно което кабинетът има период до 31 октомври да търси вложител за централата и да договаря с него. Според признатите текстове реализацията на плана би трябвало да бъде на пазарен принцип и без държавни гаранции.
Депутатите разгледаха и отхвърлиха и импортираното предложение от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дружно с група на народни представители, с което се упорства да отпадне мораториумът на Народното събрание от 29.03.2012 година
Управляващи и съпротива, става известно, имат минимални разлики – Българска социалистическа партия също желаят " Белене ", като дори упорстват мораториумът да падне незабавно. „ Воля” поддържа плана за Втора атомна.
По време на дебатите депутатът от Българска социалистическа партия Иван Генов съобщи, че най-сигурният позитивен сигнал за вложителите би бил държавното управление и Народното събрание да са на едно мнение.
" Трябва ясно да кажем, че стоим зад този план и ще стоим зад него най-малко идващите 10 години ", означи той.
" Червеният " Жельо Бойчев беше безапелационен, че изискването да няма държавни гаранции се връзвали ръцете на министъра при търсенето на претендент.
" Депутатите би трябвало да намерим най-оптималния вид, с цел да не заробим в допълнение българския поданик. Всички би трябвало да бъдем доста внимателни ", безапелационен беше и Александър Ненков от ГЕРБ.
Рамадан Аталай от Движение за права и свободи означи, че колкото повече се задълбочава този спор, толкоз повече излиза, че от депутатите не зависело нищо. Според него и през 2012 и сега депутатите са превърнати в заслон, а решенията се взимали от Борисов.
" Ако продължавате да разбърквате чекмеджето в бранш енергетика, толкоз повече ще страда страната. Без изясненост, почваме нов план със остарели кръпки. Движение за права и свободи няма по какъв начин да поддържа този план. Освен това, има нови сили, нови технологии, които демонстрират, че този план няма да се осъществя ", предизвести депутатът. Той насочи остра рецензия към премиера, че не е пристигнал в Народното събрание да изясни тъкмо какво са си споделили с Владимир Путин в Москва.
Сега следва текстовете би трябвало да бъдат гласувани и в пленарна зала.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР