6-8 партии ще има в следващия парламент, разделението ляво-дясно у

...
6-8 партии ще има в следващия парламент, разделението ляво-дясно у
Коментари Харесай

Михаил Константинов: Два варианта за коалиция след вота

6-8 партии ще има в идващия парламент, разделянето ляво-дясно у нас от дълго време няма значение Хората са събудени, отвратени са от късогледството на политиците ни Както споделя Стоичков, ситуацията е „ фифти-фифти “ Съюз ГЕРБ-ПП е вероятен единствено в случай че харвардската проведена двойка се отдръпна ГЕРБ ще има към 70 депутати, Политическа партия - към 50, предвижда проф. Михаил Константинов в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Проф. Константинов, виждаме, политиците интензивно ринат тиня, карат се за газа, някои приканват да не си плащаме сметките и така нататък Според Вас каква тактика би била най-печеливша в този миг, с цел да се разсънят българите? Какво желаят да чуят те и какво ще ги накара да изберат избрана политическа мощ, за която да гласоподават?

- Слава Богу, не съм политик или пък ПР на някоя политическа мощ и заради това не ми се постанова да мисля за такива нелепости. А другояче хората са си доста дори събудени, само че са мощно отвратени от нелепостта и късогледството на политическата ни класа. Впрочем, политическата класа на всички места по света е също толкоз глупава. Това ще бъде съдбовно на фона на връхлитащите ни произшествия: хиперинфлация, местни и не толкоз местни войни и, основно, покачването на нивото на океаните. Ще напомня, че това повишаване е идно и дори се знае какъв брой ще бъде то: 70 метра. В Google има карти, които демонстрират, какво ще стане (или по-точно какво ще остане) от някои страни. Впечатляващо е.

- Според Вашите калкулации какъв брой партии ще влязат в идващия парламент?

- Между 6 и 8. От сегашните „ Възраждане “ е във напредък, а Има Такъв Народ се клати на бариерата и въпросът е от коя страна ще цопне.

- Как очаквате да бъдат подредени като брой гласове? Кой печели и кой губи?

- Не са значими гласовете, а мандатите. ГЕРБ-СДС ще имат към 70 депутати, а Политическа партия – някъде към 50. Останалите от трето до пето място ще имат по към 30, другите – под 20.

- Преди месеци говорихте за Правителство на националното избавление, само че по този начин и не се откри политическа воля то да бъде основано. В същото време рецесиите се множат, евентуално ни чака доста тежка зима. Как виждате в този момент обстановката – след 2 октомври има ли късмет да имаме кабинет?

- Както споделя Стоичков, ситуацията е „ фифти-фифти “. Или ще има държавно управление, или няма да има. От тази позиция всичко на този свят е „ фифти-фифти “.

- Кои са вероятните конфигурации сред партиите и коя от тях би могла да излъчи болшинство и може би – държавно управление?

- Възможните конфигурации са коалиция към ГЕРБ, или коалиция към Политическа партия. Ако Политическа партия не бяха създали тоталната нелепост да арестуват Борисов и хората към него, една коалиция ГЕРБ-ПП би била допустима и основното – утвърдена от Посолството. Сега такава коалиция е допустима единствено в случай че харвардската проведена двойка се отдръпна. Но това към този момент не е реалистично. Значи, отиваме на избори през февруари 2023 година Мога да ви кажа и точната дата, само че това няма значение.

- Има ли значение към този момент разделянето ляво-дясно в класическия смисъл или то се дефинира само съгласно отношението към Русия? Ако е по този начин, то играчите вдясно към този момент са най-малко трима – Политическа партия, Демократична България и ГЕРБ-СДС. Това, че дясното не е обединено, може ли да изиграе неприятна смешка на някоя от партиите?

-  Разделението ляво-дясно у нас от дълго време няма значение. Или пък е в някаква неуместна форма. У нас Българска социалистическа партия е консервативната левица, а Демократична България е демократичната левица. Останалите се бутат в центъра, каквото и да значи това. Но ние не сме забавни. Интересни са Съединени американски щати, и по-точно Съединени американски щати на 8 ноември.

- Очаквате ли да има нови играчи на политическата сцена?

- Партията на господин Стефан Янев е нов състезател с шансове за влизане в Народното събрание.

- Каква би била ролята на „ Български напредък ” в политическия пъзел?

- Ако Партията на Стефан Янев  прескочи бариерата, това ще е с малко. С 15-тина депутати " Български напредък "   може и да запуши някоя дупка, само че за съществено влизане във властта най-малко към този момент не може да се приказва.

- Защо тъкмо в този момент бе стартирана концепцията на Слави Трифонов за референдум за президентска република? Има ли „ самун ” в нея? Има ли настройки измежду българите за сходна промяна на ръководството?

- Въпросът „ Защо тъкмо в този момент? “ е универсално подобаващ за всяка обстановка и затова е едва осведомителен. Първо би трябвало да забележим какво стана с предходната концепция на Има Такъв Народ за мажоритарна система, че нещо не се сещам. Май изцяло се провали. А другояче концепцията за увеличаване на властта на президента от дълго време витае във въздуха и сегашният президент явно се стреми към това. Но няма по какъв начин да стане без Велико Народно заседание, а свикването на такова заседание е тегава работа.

- Ако допуснем хипотетично, че концепцията за сходен референдум се осъществя, кой би имал изгода от нея?

- Идеята не може да се осъществя в обозримото бъдеще и по тази причина няма да разясня кой би имал изгода от нея. Разбира се, има хора, които си мислят, че ще имат изгода от всичко това. Искрено се надявам, те надълбоко да бъркат.

Както постоянно е било, има единствено минало. Бъдещето ще е това, което ние с нашите дейности и бездействия вършим. Тук и в този момент. И това в действителност е сегашното. Обаче има нещо, което постоянно е било, каквото би трябвало. И то е да сме здрави, ние и околните ни, до момента в който стоим пред прозореца, който Господ ни е отворил.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР