6,7% увеличение на пенсиите влиза в сила от днес, което

...
6,7% увеличение на пенсиите влиза в сила от днес, което
Коментари Харесай

Сачева се оплака от нахални тролове

6,7% нарастване на пенсиите влиза в действие от през днешния ден, което ще коства на страната към 440 млн лв.. Над два милиона и 90 хиляди пенсионери ще получат нарастване на размерите на получаваните от тях пенсии или добавки. В резултат на осъвременяването и на нарастванията се чака междинният размер на пенсията да бъде към 420 лв.. Таванът на пенсията остава 1200 лв., като към 25 000 са пенсионерите, които взимат този таван, заяви пред бТВ министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

" Кризата, която беше неочаквана, ощети средствата в професионалните фондове, загубите са за към 685 млн. лв.. За момента ще бъде мъчно наваксването. При всички положения ще търсим вид хората да не са ощетени``, сподели още общественият министър.

Относно изказванията, че действителната численост на безработните у нас се прикрива преднамерено, министър Сачева акцентира, че сходно нещо няма по какъв начин да се случи, защото данните за безработицата може ясно да се видят на страницата на Агенцията по заетостта.

Абсурдно е да се приказва, че безработицата се укрива. Това е някаква теза на троловете, които заобикалям да чувам и проследявам, уточни тя и добави, че през последните седмици повече хора намират работа, в сравнение с губят.

По думите й 130 млн. лв. към този момент са платени по мярката " 60 на 40 " за към 150 000 действителни работни места, които са непокътнати. " Новият дизайн на мярката допуска първо известно уголемение на секторите. Включени са и някои действия от бранш опазване на здравето, в образованието. Дава се опция работодателите, които аплайват, да не се платили своите налози и осигуровки за 2020 година, само че би трябвало да са платили всичко към 2019 година и да са заявили дължимото ", означи Сачева.

" Ще има опция особено за бранш хотелиерство, ресторантьорство и туризъм, ще се опитаме да компенсираме сезонния туризъм до степента, до която е допустимо. Настоящите усъвършенствания на мярката и разширенията на секторите общо ще ни дадат опция да запазим към 300 000 работни места до 30 септември и това би ни коствало към 500 млн. лв. ", разясни Деница Сачева.

" Законът за обществените услуги към този момент е в действие и той работи, като е стихотворец ангажимент да бъдат направени усъвършенствания по някои от членовете му. Има подадена тъжба от Българска социалистическа партия в Конституционния съд, съгласно която въпросният закон е противоконституционен, само че съдът още не се е произнесъл. Според обаче претекстовете в жалбата са неоснователни и няма нищо противоконституционно в Закона за обществените услуги``, приключи министърът на труда и обществената политика.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР