5G не изби хората, не изби даже гълъбите, но не

...
5G не изби хората, не изби даже гълъбите, но не
Коментари Харесай

Южна Корея: 5G не изби хората, не изби даже гълъбите, но не изби и рибата

5G не мазета хората, не мазета дори гълъбите, само че не мазета и рибата - по този начин най-кратко може да се заключи мнението за мрежите от пето потомство на една от фирмите, които най-добре познават технологията: водещият южнокорейски телеком SK Telecom.

В собствен отчет неговите специалисти показват, че 5G не е донесъл обещаните нововъведения за консуматори и бизнес и действително няма съответно приложение, за което да можем самоуверено да твърдим, че е станало действителност единствено и само с негова помощ.

Сега задачата е грешките да не се повтарят с 6G, което е на хоризонта.

Мрежите от пето потомство потеглиха точно от Южна Корея през април 2019 година, напомня money.bg. Те пристигнаха със поръчката за скорости, немислими преди за потребителска безжична връзка.

Така 5G бъдещето съдържаше добавена или разширена действителност, дронове, самостоятелни коли, телемедицина и ред други като че ли излезли от sci-fi лента приложения. Това

трябваше да оправдае пред телекоми и консуматори за какво би трябвало да платят за ъпгрейд на устройствата си.

Бъдещето обаче не се трансформира толкоз елементарно в настояще. Пандемията, затруднените доставки и публичното съмнение против 5G с всички прилежащи към него тайни теории са единствено част от аргументите. Допринесоха и геополитическите търкания сред Съединени американски щати и Китай, които извадиха от пазара един от огромните производители на мрежово съоръжение - Huawei.

Освен това, чисто маркетинговата конкуренция кой първи " ще пусне 5G " доведоха до обстановка (включително и у нас), в която потребителите единствено видимо получават услуга от ново потомство - само че стоящата откъм гърба инфраструктура си е същата като при 4G. Скоростите - също.

Според специалистите от SK Telecom 5G не е съумял да разгърне капацитета си

" поради ограничавания в размерите на устройствата, незрялост на технологиите, малко или изчезнало търсене и проблеми, свързани с политики и регулации ", написа The Register. Иначе казано, казусът не е в самите мрежи (там, където 5G е истинско), а в цялостната екосистема.

От телекома означават и че " огромни упования " у потребителите са породили поставените цели за 5G стандартизация, които 4 години по-късно към момента не са осъществени. На някои пазари към момента дори не е напълно ясно какво е 5G - у нас изцяло неограничени откъм скорост са единствено най-скъпите проекти на телекомите, до момента в който по-достъпните приложения в някои случаи лимитират 5G до параметри, които са били достижими и преди години - и които в действителност са задоволително положителни за множеството хора.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР