56% от българите се притесняват от разпространението на новия коронавирус

...
56% от българите се притесняват от разпространението на новия коронавирус
Коментари Харесай

Всеки втори се страхува от коронавируса

56% от българите се тормозят от разпространяването на новия ковид и следствията от възможна зараза. Това сочат резултатите от взаимно национално-представително изследване на bTV и „ Маркет Линкс “, извършено измежду 997 лица над 18 година, в интервала 21 февруари - 1 март по метода на прякото-лично изявление.

Изследването обаче сочи ниско доверие в качествата на институциите да се оправят с рецесията. За „ Тази заран “ социологът Добромир Живков дефинира за основно доверието на жителите в българските институции при евентуална зараза. По думите му точно в сходни обстановки управляващите са тези, които ръководят рецесиите. На въпроса дали институциите са способни да се оправят 55% от запитаните дават отговор с „ не “, а 28% са на мнение, че страната може да преодолее зараза. Според социолога върху данните се отразява и ниското доверие на жителите в здравната система.

В случай на зараза, хората най-вече се тормозят за своето здраве и здравето на околните си, както и от дефицита тук-там в лечебните заведения – надлежно 72% и 68%.

На трето място стои терзанието от недостиг на медикаменти – 65%, следвано от недостиг на съществени храни – 53%.

41% от запитаните са с опасения, че може да имат краткотрайна загуба на работата си. Данните на изследването сочат, че 40% от българите одобряват сдържан вид на карантина със прекъсване на образователния развой, само че без ограничение на свободното придвижване на жителите за най-удачен вид при евентуална грипна зараза.

38% са на мнение, че е нужна цялостна карантина със прекъсване на образователния развой, ограничение на свободното придвижване и възбрана за овакантяване на домовете.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР