56 на сто от българите смятат, че по-ниска цена на

...
56 на сто от българите смятат, че по-ниска цена на
Коментари Харесай

56% от българите: Въздухът ще е по-чист, ако токът поевтинее

56 на 100 от българите считат, че по-ниска цена на тока ще спре замърсяването на въздуха. Това демонстрират данни от национално представително изследване на организация „ Афис “, направено сред 30 ноември и 4 декември измежду 1010 пълнолетни българи.
 Протест против мръсния въздух ще се организира пред Столичната община  Въздухът в София нечист в пъти над нормите и през днешния ден
Според 39 на 100 позитивен резултат ще даде ограничението на автомобилния трафик. Доминира мнението, че казусът е разумно разследване от неналичието на дейна урбанистична политика, разясняват социолозите.

Повече от една трета (36 на сто) от жителите на страната усещат утежняване на качеството на въздуха в обитаемото място, в което живеят. Три пъти по-малко – 12 на 100, установяват усъвършенстване на чистотата на въздуха. За всеки втори няма особена смяна.

Замърсяването мощно зависи от степента на урбанизация на съответното обитаемо място. Чистотата на въздуха се утежнява надалеч по-малко в селата (15 на сто), до момента в който този дял обгръща 48 на 100 от жителите на огромните градове (57 % в София) и 36 на 100 на дребните.

Въздушното замърсяване е по-силен дразнител за хората от по-високите подоходни групи, разясняват социолозите.
Помолени да посочат две ограничения, които биха съдействали най-вече за по-чист въздух в тяхното обитаемо място, интервюираните най-често показват по-ниска цена на електричеството (56 на сто), следвано от понижение на придвижването с коли (39 процента), прекъсване на пушек от индустриално произвеждане (23 процента), домашно отопление с газ (20 на сто). Централното топлоснабдяване, газификацията и електрическото отопление понижават потребността от отопление с дърва и въглища.

Отговорите мощно зависят от съответната обстановка в обитаемо място. В групата, при която доминира оценката за по-силно замърсяване през последните години, казусът с колите мощно се приближава до този с цената на електричеството (съответно 50 и 53 на сто). Това подсказва, че най-силно настоящият фактор през последните години е все по-силната доминация на персоналния автомобил над публичния превоз, считат от " Афис ".

От относително чист в мащабите на континента въздух в огромните градове, градска България е достигнала до върхове по замърсеност и породена от това смъртност в Европейски Съюз заради повсеместен отвод от дейна урбанистична политика, обобщават от социологическата организация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР