54 са ранените и убитите ловци за последните 5 години.

...
54 са ранените и убитите ловци за последните 5 години.
Коментари Харесай

МВР с кървави данни за 54 убити ловци

54 са ранените и убитите ловци за последните 5 години. Това сочат данни на Министерство на вътрешните работи, представени от в. „ Монитор”.

От тях ранените без заплаха на живота пък са 44, а починалите - 10.

В интервала сред 2014 и 2016 убитите са общо единствено двама, а ранените - 13.

За последните два ловни сезона обаче има увеличение на броя на починалите, които са по 3 на година, а ранените са общо 21.

От началото на новия сезон, който бе открит на 10 септември с лов на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и елементарна бекасина към този момент има трима ранени без заплаха за живота.

По думите на ръководителя на Съюза на ловците Васил Василев, в единия от най-новите случаи ловджия е бил прострелян в бедрото от собствен сътрудник от далечно разстояние.

„ Виновникът за случая отишъл да си прострелва ловната карабина в гората в Еленския Балкан, само че не улучил дървото, в което се целил, а индивида, тръгнал да лови пъдпъдъци. За шанс патронът не е засегнал основен кръвоносен съд”, изясни той.

Според Асен Пиперков, ръководител на Българския ловно-рибарски съюз (БЛРС) най-честата причина за случаите с ловци е неспазването на разпоредбите за боравене с огнестрелно оръжие.

„ Например нерядко нещастията стават при пукотевица по неразбираема и невидима цел, а единствено по шума от стъпките на животното или храстите”, сподели още той.

По думите му, имало понижаване на случаите като цяло, тъй като непрестанно се разисква казусът.

„ По закон оръжието се носи от място на място без да е заредено с боеприпасите. Освен това от 2 години насам ловците носят и светлоотразителни жилетки и шапки, с цел да са забележими от по-голямо разстояние”, разясни Пиперков.

Повече авджии ще излизат на самостоятелен лов всекидневно поради чумата по свинете и това може да донесе спомагателни опасности, счита той.

Причината е никой от тях няма да знае къде се намира сътрудника му и дали той не стреля насреща по същото животно. Преди колективен лов нормално се дават указания къде са пусиите, от кое място се гони дивечът и къде са ловците.

От Министерство на вътрешните работи предизвестяват, че друга причина за акцидент по време на лов може да е погрешно боравене с оръжие. То не би трябвало да е заредено до неговата приложимост и постоянно да се насочва в безвредна за хората посока. Освен това то наложително би трябвало да е механически изправно.

Опасност има и при своеволно овакантяване на позицията, избрана за ловеца при груповия лов.

На въпрос какъв брой постоянно ловците по нехайство прострелват кучето си, Пиперков изясни, че се случва, само че не е толкоз постоянно.

„ Най-голяма е заплахата при лов на малък дивеч. Тогава ловецът следи главно дивото животно, а не кучето и, когато то попадне в една огнева линия с дивеча от време на време бива улучван и домашният любим.

Кучетата могат да пострадат и когато се гонят диви свине. Случаите с прострелване на куче са по 2-3 пъти на година”, разясни ловецът.

Една от главните цели на ловците е по опция да отстрелят първокласен трофей.

„ От позволените за отстрел диви животни за най-ценни се считат трофеите от благородни елени, изясни още Асен Пиперко.

„ Там най-важният индикатор е тежестта на черепа с рогата. Мечките също са скъп трофей, само че за тях позволение се дава доста рядко. „ Миналата седмица бе обещано такова разрешение и чиновници на горското са умъртвили рискова мечка в Смолянско”, добави той.

По информация на Изпълнителната организация по горите (ИАГ), за предишния ловджийски сезон държавните ловни и горски стопанства и ловните сдружения регистрират доходи от ловджийски туризъм възлизат на съвсем 7,5 млн. лева

Основна част от задграничните ловци, посетили страната за лов на наедрял дивеч са от Германия, Испания, Италия и Франция. Към дребния дивеч желания имат авджии най-вече от Италия, Гърция, Испания и Франция.

ЗА 2018 ГОДИНА: 191 от трофеите със златен орден
191 от трофеите от отстреляните диви животни по линия на проведения ловджийски туризъм на ловците в България през предишния сезон са оценени за златен орден, сочат данни на ИАГ.

162 са медалите за трофеите от доблестен елен, като 39 от тях са златни, сребърните са 74, а бронзовите - 49. При елените лопатари общо медалите са 71, 33 - златни и по 19 сребърни и бронзови.

От отстреляните диви прасета по линия на проведения ловджийски туризъм през предходната година, 86 са златните медали, 80 са сребърните и 123 са бронзовите - общо 289. От отстреляните сърни през 2018-та оценените с медали са 75, като 21 са златните, 23 са сребърните и 31 - бронзовите.

Най - положителните титли за 2018 година, са добити от доблестен елен, елен лопатар, муфлон, дива свиня и сърна. Благороден елен отстрлелян на територията на Търговско предприятие „ ДЛС Паламара”е оценен с 239,27 точки по системата CIC.

От елените лопатари с най-вече точки - 206.72 т. е образец придобит ДУ „ Студен кладенец”. В Търговско предприятие „ ДЛС Паламара” са отстреляли най-високо оцененият муфлон с 225.25 т. по CIC. Най-ценният трофей от дива свиня със138,75 т. по CIC е отстрелян в Търговско предприятие „ ДЛС Извора”. В Търговско предприятие „ ДГС София” е добита сърна, оценена със 175,58 т. по СІС.

В СЛУЧАИ НА БОЛЕСТИ Пожарна охрана ЖИВОТНИТЕ: Земеделският министър ще трансформира периодите на отстрела
Сроковете за ловуване да се трансформират със заповед на министъра на земеделието, храните и горите в случаи на епизоотии, каквато е африканската чума по свинете.

Това плануват признатите на второ четене промени в Закона за лова и запазване на дивеча. В зала гласоподаваха 149 народни представители, от които 145 бяха "за ", а четирима се въздържаха.

Заповедта на отрасловия министър ще се издава след координиране с министъра на околната среда и водите, по предложение на изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по горите или на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните.

Обжалването на заповедта няма да стопира нейното осъществяване. Промените в закона се стимулират с вредите, които се нанасят вследствие на увеличението на запасите от дивеча при възникването на усложнена епизоотична конюнктура.

Основната цел на измененията е да се позволи по-голяма еластичност при разрешаване на лова и изключително на груповия лов на диви свине, който сега е стеснен главно в зимните месеци от ноември до януари.

Според управляващите популацията на дива свиня в България сега би трябвало да бъде понижена с към 80%, с цел да се реализира такава плътност, че да не разрешава разпространяването на африканската чума.

От опозицията обявиха, че поддържат измененията, само че те са доста закъснели - най-малко с към две години. Попитаха - за какво когато предходната година на министъра е било обещано такова право да издава заповеди с предходни законодателни промени, той се е отказал самичък от него.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР