54% от пълнолетните българи искат референдум за влизането на България

...
54% от пълнолетните българи искат референдум за влизането на България
Коментари Харесай

50% от българите са против еврото, смятат, че левът е стабилен

54% от пълнолетните българи желаят референдум за влизането на България в еврозоната. 50% от пълнолетните българи са срещу въвеждането на еврото, единствено 19% го поддържат, сочат данните от социологическо проучване, поръчано от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) и извършено от "Тренд " по метода на директното полустандартизирано изявление.
Гласоподавателите на огромните партии са срещу еврото, до момента в който избраниците им - за. Против еврото са 39% от гласоподавателите на ГЕРБ (спрямо 36% за) и цели 70% от симпатизантите на Българска социалистическа партия (спрямо 8% за).
Най-популярната причина в поддръжка на еврото е удобството на това страните в Европейския съюз (ЕС) да имат една валута. Втората най-популярна причина за предпочитане на еврозоната с 21% е чувството, че сходна стъпка към интеграция ще ни направи пълноправни членове на Европейски Съюз и ще ни движи напред.
60% от пълнолетните българи считат лв. за постоянна валута.
Основните терзания на българите при приемането на еврото касаят повишаването на живота. Цените на стоките, размерът на заплатите и всеобщото обедняване са аргументите единната валута да е нежелана в най-бедната стопанска система в Европейски Съюз.
Над половината българи считат, че би трябвало да се организира референдум за влизането на България в еврозоната. Само 20% от запитаните са на мнение, че рефрендум не е необходим за сходно основно историческо решение.
Еврото може да разчита на престижа, с който към момента българската общност натоварва европейските инстититуции, включително и Европейската централна банка (ЕЦБ), макар дълговата рецесия в еврозоната от 2009 година и банкрутите, и други проблеми с доста банки в еврозоната и банковия съюз. Вероятно фактът, че популацията в страните от еврозоната има по-високи приходи, дефинира визията на българските жители, че еврото е постоянна валута. С други думи, хората смесват благосъстоянието със стабилността и устойчивостта на еврозоната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР