52-годишен мъж с надбъбречна аневризма и опасност за живота бе

...
52-годишен мъж с надбъбречна аневризма и опасност за живота бе
Коментари Харесай

Спасиха украински бежанец с безкръвна операция в Пловдив

52-годишен мъж с надбъбречна аневризма и заплаха за живота бе избавен посредством новаторския способ EVAR, прибавен за първи път в УМБАЛ “Свети Георги ” в Пловдив.

Пациентът е някогашен боен от Украйна, измъчен от тежка хипертония и диабет. Преди 4 месеца той и околните му са били евакуирани от зона на дейни бойни дейности, като са успяли да стигнат до България. През юни е получил инсулт, който в допълнение влошил положението му.

Мъжът е докаран в университетската болница в тежко положение и със мощни коремни болки. Преди постъпването му е лекуван в друго лечебно заведение, където е било открито уголемение на коремната аорта – аневризма и подозрение за нейното скъсване. След консултация с дежурния екип, мъжът е признат в клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ “Свети Георги ”.

Нов скенер обяснява, че разширението на коремната аорта е на равнището на бъбречните артерии и удостоверява разкъсването. Операцията за отстраняването й е тежка и съществува опция пациентът да не оцелее след нея. Тогава началникът на клиниката доцент доктор Богомила Чешмеджиева предлага безкръвния способ EVAR.

За осъществяване на процедурата е нужен стент, който не е разполагаем в България и се е наложило болничното заведение да го поръча от чужбина. Поради тежкото положение на пациента, екип от анестезиолози е почнал стабилизиране на общото му положение, с цел да оцелее до идването на импланта.

Животоспасяващата процедура e осъществена в хибридна операционна зала от доцент доктор Богомила Чешмеджиева, доцент доктор Наделин Николов и доктор Стефан Станев, неотложно след доставянето на стента. Цялата намеса е завършила наред и мъжът е изписан на четвъртия ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР