510 кг от дка и реколта от около 6,3 млн.

...
510 кг от дка и реколта от около 6,3 млн.
Коментари Харесай

Жътвата на пшеница стартира при 430-450 лв. за тон изкупна цена

510 кг от дка и годишна продукция от към 6,3 млн. тона плануват специалистите от Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (CAPA) в месечния си бюлетин. Допуска се разлика от плюс минус 5%. За сходна прогноза съображение дава дъждовната пролет тази година, която съгласно експертите наподобява на 1987 година във връзка с разпределението на преваляванията през значимите вегетационни месеци. Вероятността този сюжет да се сбъдне е към 55%, а да се провали – 30%. От САРА цитират и прогнозите на JRC Mars, съгласно които междинните добиви от пшеница в България тази година ще бъдат малко по-високи – 568 кг от дка.

При ечемика прогнозите на САРА сочат междинни добиви от 490 кг за дка, до момента в който индикаторите на JRC Mars са за 523 кг. Най-вероятностните размери за реколтата от ечемик това лято е за 560 хил.т, само че тук прогнозата да се сбъдне се прави оценка единствено на 45%.

Вероятността за оптимистичния сюжет е изчислен на 30%, а песимистичният сюжет, с производството надолу с повече от 5% е 25%.

Предвижданията за междинните добиви при рапицата се чака да бъдат към 270 кг от декар, а на JRC Mars са за 304 кг. Реколтата от рапица пък ще доближи едвам 305 хил.т. с разлика ±5%, при възможност до 50%. Песимистичният сюжет се пресмята с късмет от 30%, а оптимистичният вид, където добитото количество да е с над 5% от най-обичайния сюжет е 20%.

Прогнозите на САРА сочат, че жътвата това лято ще започва на по-късен стадий от нормално поради съществуването на висока мокрота на полето. Изкупните цени, при които ще започва акцията, пък се плануват да са в границите на 430-450 лв/т при пшеницата от място в Североизточна България, към 420 лв/т при ечемика за Югоизточна България и 830 лв/т – за рапица в Североизточна България, с опция за неточност от ±3%.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР