51% от българите са пътували споделено. Това сочат данните от

...
51% от българите са пътували споделено. Това сочат данните от
Коментари Харесай

Всеки втори българин пътувал споделено

51% от българите са пътували споделено . Това сочат данните от националното проучване " Нагласи към интелигентното и споделено пътешестване ", извършено от ИнтерИмидж и БлуПойнт.

Изследването обгръща лица на възраст сред 18 и 65 години . Проведени са 800 изявленията в градове с население над 25 000 души . Данните от проучването бяха показани на конференция във връзка " Европейската седмица на подвижността " в Министерство на околната среда и водите.

72,4% от жителите биха се присъединили в споделено пътешестване . Като главен претекст те са показали пестенето на средства - 87,1%. Сред преимуществата, които са изтъкнали интервюираните, са и понижаване на тапите (53,4%), понижаване на броя на коли (56,9%) и понижаване на нездравословните излъчвания (53,1%).

23% от хората обаче имат опасения за сигурността си при споделено пътешестване. Сред предубежденията на жителите по отношение на споделеното пътешестване са и зависимостта от други хора и че това е транспорт с непознати.

На конференция зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова прикани всеки да се включи в акцията " Европейска седмица на подвижността ". Мотото тази година е " Заедно стигаме по-далеч ".

Тази година с изключение на огромните градове в акцията са се присъединили и дребни български общини като Първомай и Петрич . Инициативите, които са планувани в градовете, в границите на акцията са разнородни - състезания, велопоходи, а в доста от градовете са оповестени дни за гратис прилагане на градския превоз. Николова добави, че концепцията на акцията е да провокира всеки от нас да промени нещо в своя метод на живот и то още през днешния ден.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР