51% от американците между 18 и 29 години предпочитат по-скоро

...
51% от американците между 18 и 29 години предпочитат по-скоро
Коментари Харесай

Все повече американци се увличат по социализма. Защо?

51% от американците сред 18 и 29 години избират по-скоро социализма и комунизма, в сравнение с капитализма или фашизма. Откакто Тръмп е президент, в Съединени американски щати социалистическите организации печелят от ден на ден членове.

След първата си година на президентския пост Доналд Тръмп получава едвам 39% утвърждение. През последните 40 години никой различен американски президент не е падал толкоз ниско в допитванията измежду американските жители. И демократите обаче - политическият конкурент на Тръмп - не се оправят доста по-добре от него. Според една анкета, извършена в края на предходната година, едвам 37% от американците имат позитивно отношение към политиците от Демократическата партия.

Ако търсите политическа наклонност, която не е потърпевша през предходната година, ще би трябвало да погледнете по-надолу и по-вляво в американската политика. Социалистическите организации, които от много време са изолирани и даже преследвани поради своите възгледи, в този момент откриват, че членската им маса доста се усилва, откогато Тръмп влезе в Белия дом.

"Демократични социалисти на Америка " (DSA) е една от организациите, които се радват на изключително висок интерес. Тя е учредена през 1982 година и от този момент насам членската ѝ маса е релативно постоянна: към 6000 души заплащат членски импорт. Само два дни след избирането на Тръмп обаче към DSA се причислиха нови 1000 души, а през днешния ден организацията твърди, че общият брой на членовете ѝ е към този момент 25 000. Така DSA би могла да се трансформира в най-голямата социалистическа организация в Съединени американски щати след Втората международна война.

"След избирането на Тръмп при нас имаше напряко гърмеж от нови членове ", споделя пред Дойче Веле Мария Сварт, народен шеф на DSA. Според нея, това е реакция освен против Тръмп, само че и против неуспеха на Демократическата партия, която не предложи вдъхновяваща опозиционна опция. "А нашата организация предлага опция ", споделя Сварт.

Какво в действителност е DSA?

DSA не е политическа партия, а нейните членове заплащат членски импорт и непринудено поддържат леви политици, профсъюзи или обособени акции, които целят да вземем за пример да се усъвършенства ситуацията на самоосигуряващите се или пък да се реформира държавната система за опазване на здравето. Организацията държи на определението "демократичен социализъм ", с цел да се дистанцира от властническите социалистически държавни управления в някогашния руски блок.

В DSA членуват или са членували звезди като философите Корнъл Уест и Ноам Чомски или писателката Барбара Еренрайх. Организацията е нещо като огромен купол, под който се събират разнообразни леви придвижвания - от представители на левицата в Демократическата партия та чак до ленинисти.

На изборите през ноември 2017 година 15 претенденти, подкрепяни от DSA, завоюваха места в комуналните и в щатските структури. Някои от тях се кандидатираха като представители на Демократическата партия, други като самостоятелни. Сенаторът Бърни Сандърс е измежду малцината политици в Съединени американски щати, които намерено се афишират за социалисти. Както е известно, през 2016 той се изправи против Хилъри Клинтън в спор за номинацията на Демократическата партия преди президентските избори. Сандърс постоянно се самоописва като "демократичен социалист " - и това явно не му вреди. През октомври 2017 едно допитване сподели, че таман той е най-популярният политик в Съединени американски щати с 53% утвърждение - единственият народен политик, към който болшинството американци имат удобно отношение.

Въпреки че в никакъв случай не е бил член на DSA, Сандърс твърди, че е част от същата традиция. Маргарет Маклафлин, която управлява вашингтонската организация на DSA, споделя, че - съзнателно или не - таман Сандърс е насочил хиляди младежи към DSА след успеха на Тръмп.

DSA обаче не е единствената социалистическа организация, която се радва на прилив от нови членове. Брайън Бийн от Международната социалистическа организация споделя пред Дойче Веле, че през 2017 при тях членската маса се е нараснала с към 40%. На тяхната годишна социалистическа конференция в Чикаго през юли 2017 са участвали 2000 души. А това е с 30% повече спрямо 2016. "Специално младежите през днешния ден виждат социализма в по-положителна светлина ", споделя Бийн.

През дълги интервали от своята история Съединени американски щати са имали мощни социалистически придвижвания. През 1920 година претендентът за президент на Социалистическата партия на Съединени американски щати Юджийн Дебс завоюва съвсем един милион гласа, освен това - от затворническата килия. През 50-те години на предишния век Конгресът на Съединени американски щати, управителен от сенатора Джоузеф Маккарти, сложи американските социалисти на подсъдимата пейка поради действителните им или хипотетични връзки със Съветския съюз, който по това време беше зложелател на Съединени американски щати. Оттогава социалистите не са имали доста наличие в американската политика.

Някои анализатори считат, че известността на Бърни Сандърс и масовизирането на DSA приказват, че в днешно време социализмът в Съединени американски щати навлиза в нова епоха.

Младите американци и социализмът

"През 1980-те години в американската политика нямаше по-зловеща дума от "социализъм " ", споделя пред Дойче Веле доктор Джейсън Мартиник, професор по история в университета в Ню Джърси. "Сега това не е по този начин. Младите хора, родени през 21-ви век, не носят бремето на Студената война, за разлика от своите родители или баби и дядовци. И наподобяват по-отворени към социалистическите хрумвания ".

И в действителност, 51% от американците на възраст сред 18 и 29 години декларират, че избират по-скоро да живеят в социалистическо или комунистическо общество, в сравнение с в капиталистическо или фашистко, демонстрира едно допитване от 2017 година.

Историкът Ерик Фонър от Колумбийския университет споделя в диалог с Дойче Веле, че "днес измежду младежите има по-голям интерес към социализма ". И прецизира, че социализмът на Бърни Сандърс в действителност е по-близо до европейската обществена народна власт, в сравнение с до историческия социализъм. "Когато през днешния ден приказват за социализма, хората нормално си показват някаква усъвършенствана версия на Новия курс ", споделя Фонър, визирайки солидната държавна интервенция с вложения в инфраструктурата и в обществените услуги след Голямата меланхолия в Съединени американски щати през 1930-те години.

И до момента в който сега разгромената Демократическа партия се бори някак да удържи позицията си против държавното управление под контрола на републиканците, доста социалисти считат, че печелят поддръжка от идващото потомство гласоподаватели.

Маргарет Маклафлин също разчита на новите генерации. "Повечето комунисти в Туитър са на възраст под 18 години, тъй като нямат никакви неприятни мемоари, свързани със Съветския съюз ", споделя тя. За десните в Съединени американски щати концепцията може да е стряскаща, само че доста млади американци не свързват думата "социализъм " с нещо негативно. "Бавно излизаме от Студената война ", счита Маклафлин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР