50 на сто са българските граждани, които ще гласуват на

...
50 на сто са българските граждани, които ще гласуват на
Коментари Харесай

Евробарометър: Половината българи ще гласуват на евровота

50 на 100 са българските жители, които ще гласоподават на идните избори за Европейски парламент. Това демонстрират данните от изследване на " Евробарометър ", извършено сред 7 февруари и 3 март във всички страни-членки.

За съпоставяне - общият % на жителите от Европейски Съюз, декларирали, че ще дадат вота си за Европарламент, е 71.

60% от интервюираните във всички страни-членки декларират, че са заинтригувани да гласоподават през юни, което е с 3 процентни пункта нарастване спрямо есента на предходната година и 11 процентни пункта спрямо 2019 година.

Делът за България по този индикатор е 40%, като бележи растеж от 1 процентен пункт спрямо есента на 2023 година и с 5 процентни пункта спрямо 2019 година. Осем от 10 интервюирани са съгласни, че гласуването е още по-важно в сегашния геополитически подтекст. 62% от респондентите в България са на същото мнение, което слага страната на последно място измежду държавите- членки.

81% от жителите на Европейски Съюз имат позитивна или неутрална визия за Европейския парламент,

до момента в който единствено 18% са с негативни настройки. Мнозинството от жителите в Общността - 56%, би желало Европарламента да играе по-важна роля.

Данните за България сочат, че 77% от жителите имат позитивна или неутрална визия за Европейския парламент, а 41% от българските респонденти биха желали Европейския парламент да играе по-важна роля.

Европейските жители биха желали битката против бедността и общественото изключване - 33%, както и поддръжката за публичното здраве - 32% да бъдат главните въпроси, които да се разискват по време на предизборната акция. Същите предпочитани въпроси слагат и българските респонденти, като процентът им е надлежно 48 и 34.

Гледайки към бъдещето,

жителите на Европейски Съюз слагат защитата и сигурността като първи приоритет

при укрепването на позицията на Европейски Съюз в международен мащаб с 37%. За българските респонденти от първостепенно значение е фокусът върху енергийните проблеми - 35%, а защитата идва на трета позиция с 31%.

71 на 100 от европейците са съгласни, че участието в Европейски Съюз е от изгода за тяхната страна. Малко над половината от българските респонденти - 52 на 100 са на мнение, че участието в Европейски Съюз е от изгода на страната ни, което я слага на последно място измежду страните-членки.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР