50-годишен мъж е задържан в София за пропагандиране на военни

...
50-годишен мъж е задържан в София за пропагандиране на военни
Коментари Харесай

Задържаха мъж в София, разпространил видео, приканващо към отмъщение за случващото се в ивицата Газа

50-годишен мъж е арестуван в София за пропагандиране на военни дейности. Мъжът е снимал видеообръщение с апели за джихад и всеобщи набези против израелски, американски и европейски обекти, обявиха от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата на взаимна конференция. Задържаният е роден в Ливан, само че няма поданство. Той е в България от 1996-та година, с филантропичен статут от 2004-та година. През 2017-та е осъждан за подкрепяне на нелегално пребиваващи у нас откакто е хванат на Автомагистрала " Тракия " да транспортира шестима незаконни мигранти от Афганистан. Тогава е предложил 200 евро рушвет на спрелия го полицейски патрул и е задържан.

Осъден е условно и след приключването на изпитателния период е оправдан.

Задържаният е женен, със приблизително обучение. Имал е военен опит и е взел участие във военни дейности. Той е задържан след митинга в отбрана на Палестина. От дома му са конфискувани два мобилни телефона, компютри, знамето на " Ислямска страна ", хладно оръжие и материали, които занапред следва да бъдат преведени.

" Получихме сигнал от ДАНС за видеоматериал с лице, носило характерно за ИДИЛ облекло, което афишира, че желае да отмъсти за това, което се случва на територията на Палестина. Предприети са незабавни ограничения ", съобщи на брифинг административният началник на СГП Илиана Кирилова.

Заместник-градският прокурор Христо Кръстев добави, че лицето е без документи за идентичност. 

" Предполага се, че е палестинец и е роден в Ливан. Установено е, че е популяризирал видео, на което приканва за " свещена война " от страна на израелци и американци. СГП е отишъл на адрес, с цел да претърси и изземе два мобилни апарата, компютърни конфигурации, знамето на ИДИЛ и хладно оръжие и голям брой материали, които занапред би трябвало да бъдат открити ", сподели Кръстев.

По думите му е назначена лицевоидентификационна експертиза, от която е открито, че арестуваният е същият от видеоклипа. 

" Експертиза на един от мобилните му апарати сподели, че видеото е към този момент публикувано. Следователят е образувал досъдебно произвеждане за закононарушение срещу мира – пропагандиране към военни дейности. Мъжът епривлечен и в качеството на обвинен и е арестуван за 72 часа ", добави Кръстев, представен от NOVA.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР