5-ият годишен индекс за цифрово качество на живот (DQL) на

...
5-ият годишен индекс за цифрово качество на живот (DQL) на
Коментари Харесай

Мобилният интернетът у нас близо 3 пъти по-бърз от този в Румъния

5-ият годишен показател за цифрово качество на живот (DQL) на Surfshark подрежда България на 40-то място в света, падайки с 10 позиции по отношение на предходната година. От 5-те стълба на показателя, България се показва най-добре в региона на електронната сигурност, заемайки 22-ро място, до момента в който е изправена пред провокации в качеството на интернет, класирайки се на 89-то място. Страната е на 36-то място по досегаемост на интернет, на 55-то място по електронно държавно управление и на 75-о място по електронна инфраструктура. В общия показател България изостава от Румъния (14-та), само че изпреварва Сърбия (50-та). Като цяло европейските страни са водещи в света по цифрово качество на живот, като България е на 29-то място в района.
 
„ В доста народи „ цифровото качество на живот “ се е сляло с по-широката идея за изцяло „ качество на живот “. Няма различен метод да го разгледаме в този момент, когато толкоз доста ежедневни действия, в това число работа, обучение и свободно време, се правят онлайн. Ето за какво е извънредно значимо да се дефинират областите, в които цифровото качество на живот на нацията процъфтява и където е належащо внимание, което е точната цел на показателя DQL “, споделя Габриеле Ракаите-Красауске, представител на Surfshark.
 
Качеството на интернет в България е с 16% по-ниско от междинното за света.
 
Фиксираният интернет е приблизително 114 Mbps в България. За да сложим това в вероятност, най-бързият закрепен интернет в света – този в Сингапур – е 300 Mbps. Междувременно най-бавният закрепен интернет в света – този в Йемен – е 11 Mbps.
Мобилният интернет е приблизително 215 Mbps. Най-бързият мобилен интернет – този на ОАЕ – е 310 Mbps, до момента в който най-бавният мобилен интернет в света – този на Венецуела – е 10 Mbps.
 
В съпоставяне с Румъния мобилният интернет в България е със 178% по-бърз, до момента в който закрепеният широколентов достъп е с 56% по-бавен. От предходната година скоростта на мобилния интернет в България се е подобрила с 41%, до момента в който скоростта на закрепения широколентов интернет е повишена с 28%.
 istock istock
Интернетът е наличен в България спрямо други страни.
 
Българите би трябвало да работят 1 час и 31 минути на месец, с цел да си разрешат закрепен широколентов интернет. Въпреки че това е по-малко от междинното, то е 5 пъти повече, в сравнение с в Румъния, която има най-достъпния закрепен интернет в света (румънците би трябвало да работят 18 минути на месец, с цел да си го позволят).

Българите би трябвало да работят 55 минути 53 секунди на месец, с цел да си разрешат мобилен интернет. Това е 3 пъти повече, в сравнение с в Люксембург, който има най-достъпния мобилен интернет в света (люксембургчани би трябвало да работят 16 минути на месец, с цел да си го позволят).

България е 22-ра в света по електронна сигурност — с 3 позиции по-надолу от предходната година.
 
Стълбът за електронна сигурност мери до каква степен една страна е готова да се опълчи на киберпрестъпленията, както и какъв брой напреднали са законите за отбрана на данните на страната. България изостава от Румъния, която е на 6-то място, само че изпреварва Сърбия (38-мо) в стълба на електронната сигурност. България е подготвена да се бори с киберпрестъпността, а защото е член на Европейски Съюз и предстои на GDPR, страната има отлични закони за отбрана на данните.

Ръст на киберпрестъпленията у нас

България е на 75-о място по е-инфраструктура и на 55-о по е-правителство.
 
Усъвършенстваната електронна инфраструктура улеснява хората да употребяват интернет за разнообразни ежедневни действия, като работа, учене, извършване на покупки и така нататък Този дирек прави оценка какъв брой високо е проникването на интернет в дадена страна, както и нейната мрежова подготвеност (готовност с цел да се възползват от осведомителните и информационните технологии). Интернет проникването в България е умерено (70% — 89-то място в света), а страната е на 49-то място по подготвеност на мрежата.
 
Стълбът на електронното държавно управление демонстрира какъв брой напреднали са цифровите услуги на държавното управление и равнището на подготвеност за изкуствен интелект (AI), което страната показва. Електронното държавно управление на България е над междинното за света.
 
 istock istock
В международен мащаб интернет е по-достъпен от предходната година.
 
Фиксираният интернет е с 11% по-достъпен от предходната година - приблизително хората би трябвало да работят 42 минути по-малко на месец, с цел да си го разрешат. Мобилният интернет е с 26% по-достъпен от предходната година - хората би трябвало да работят 41 минути по-малко, с цел да си го разрешат.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР