5 до 10% от домакинствата в България са богати, с

...
5 до 10% от домакинствата в България са богати, с
Коментари Харесай

Най-богатите 5% от българите живеят по-добре от италианския, чешкия и гръцкия елит

5 до 10% от семействата в България са богати, с ползване на средноевропейци и евентуално с обучение на подобен. Това са хора, които изпращат децата си в елитни университети в чужбина и водят прекрасен живот. Според данните за домакинските бюджети на Световната организация за проучване на неравенството, които се вършат по интернационално одобрена методика и са налични за десетилетия назад най-богатите 5% от българите са по-богати от най-богатите 5% от италианците. От гърците изрично сме по-богати през последните години. Спрямо чехите се оправяме сносно, с австрийците и германците не можем да се съпоставяме още. Но в действителност това демонстрират данните. Това каза д-р Димитър Събев, Институт за стопански проучвания към Българска академия на науките, в предаването " Светът е бизнес " на Bloomberg.
Прочетете още
Това удостоверява тезата, че ножицата сред небогати и богати се е отворила, уточни Събев. Той добави, че при италианците има единици, които са мултимилиардери, каквито в България няма, само че в случай че се вземат 5-те % най-богати италианци и петте % най-богати българи, " българите са по-добре ". " Проблемът за останалите 90-95% е, че както го споделя Христо Смирненски в " Приказка за стълбата ", един път качиш ли се при тези 5-10% внезапно забравяш какво се случва там долу ". 

" Другите 95% малко са забравени във връзка с просветителни институции, във връзка с достъп до опазване на здравето и така нататък Нашето общество се управлява от едни правила, които не са типично европейски ", акцентира Събев. Той добави, че правилото " да не изоставяме другаря си в неволя ", което го има даже и при англосаксонците, а участва и в българския темперамент, не е отразено в нашата данъчна система. 

Според него би трябвало да имаме данъчна система с прогресивно облагане. " Хората, които са в тези 5% и се оправят по-добре от тези 5% италианци, би трябвало да способстват повече за развиването на българското общество, в сравнение с останалите. Но би трябвало да има полемики, да се обменят разнообразни гледни точки. Хората, които се оправят добре в живота и в кариерата си, не би трябвало да бъдат наказвани от страната, само че при всички случаи те употребяват по-голямата част от обществената инфраструктура, с цел да получат своите пари ". 

" Отказахме се от понятието конструкция, а тя е едно от най-важните понятия в стопанската система. Да, има претекст за облага, има софтуерен напредък, само че структурата е това, което държи стопанската система даже и във време на рецесия. Данъчно-осигурителната система е един от детайлите на тази конструкция и би трябвало да има полемика, само че тя би трябвало да се организира не от през днешния ден за на следващия ден. Не. На обществото би трябвало да се кажат всички гледни точки, тъй като плоският налог бе въведен в едни богати години, въз основата на едни неверни в научно отношение доводи ", съобщи доктор Димитър Събев. 

" Прогресивно и плоско данъчно облагане са двете неща, за които се приказва, добави той. " В България данъчното облагане не е нито прогресивно, нито съразмерно, а е регресивно. Богатите (в положителния смисъл) заплащат по-малък % от своите приходи като налози и осигуровки, в сравнение с бедните ". 

Относно най-големите опасности за стопанската система на България събеседникът сподели, че това е " рискът от прекомерна праведност ". " Когато виждаме, че нещата са проблематични и внезапно да кажем - ще режем дефицити, ще режем разноски. 3%-ният недостиг ще го реализираме без проблем ". 

Според госта разходната част на бюджета, при който дефицитът бе на доста високи равнища, е " прекомерно раздута ", тъй като са били заложени 10,5 милиарда лева финансови разноски, " което е невероятно ". " Все едно се сподели, че до края на годината ще построим автомагистрала " Хемус ", ще прокопаем тунела под Шипка, тунела под Петроханския проход, ще построим АЕЦ... ". " Защо са заложени тези разноски? За да се изплаши народът. Стигаме до въпроса за доверето. Политиците, който сега пипат лостовете на властта, злоупотребяват с тази власт ".

" Основният риск е точно с такива подвеждащи сигнали за голям недостиг да се оправдаят политики на остеритет. Остеритетът се е потвърдил, че вреди, а не оказва помощ на стопанската система.  Дефицитът не би трябвало да бъде висок никога. колкото сме по покрай двата, до трите %, толкоз по-хубаво. Но в инфлационна среда не бих спестявал пари. В инфлационна среда това ще подкопае нашето изпитание ". 

Поддържането на големите валутни запаси, което вършат нашия лев може би най-стабилната валута в света, не е без цена, безапелационен бе доктор Събев. " За няколко месеца от началото на 2023 година БНБ загуби 200 млн. лева единствено от това, че поддържа валутните запаси, с цел да бъде левът толкоз постоянен ". " Събирането на пари, работенето на нулев бюджет са способи, които са ефикасни в една друга среда - в среда на постоянни пари, на предвидими вложения, само че когато светът е във война, в ресурсна рецесия, в инфлация, аз съм сигурен че българските политици са в положение да намерят по-умни пътища за деяние ". 

" Голяма част от българската общност се изморихме от това непрекъснато политическо опълчване, от това предпочитание да излезеш изсъхнал от водата - хем да дърпаш конците на властта, хем да не обереш имиджови и други негативи. Така че, аз поздравявам крачката за сформиране на държавно управление и за мен е облекчение, че се откри решение. Много ми се желае да имам вяра (аз съм оптимистично надъхан човек), че тази скица, която е много авангардна, ще проработи в България. Невъзможно е България да бъде ръководена толкоз време, съвсем една година, от едно държавно управление, което не дължи политическа отговорност на никого ". 

Минаваме от едно положение в друго и ми се желае да имам вяра, че от страна с изостанала икономическа конструкция, прекосяваме в едно по-средно равнище и на този път лежи една огромна висока планина - его, някогашни политики, които са работили през 90-те години, наставления на МВФ, които към този момент са отхвърлени от историята и науката и би трябвало да минем изпод, като през тунел, съобщи гостът. 

Българското общество е много претрупано от политика. Хората желаят да си гледат работата, почивката, живота и фамилиите. И в един миг политиката под формата на ежедневни вести, която му се предлага, е едно непрекъснато опълчване, кавги, добави Събев.  " Политиката пречи на стопанската система в България. В идеалния случай тя стои в сянка и леко подкрепя стопанската система. Икономиката е водещата, стопанската самодейност, културното развиване, образованието. В България стана по този начин, че непрекъснато се карат политици и то не за политика и бъдещо развиване, а за партизанщини ". 

" Моята трактовка, може би прекомерно оптимистична, е, че попаднали в едно ротационно ръководство, и двамата министър председатели ще се опитат да дадат най-хубавото от себе си. Те ще бъдат уравновесени от това, че ще бъдат сравнявани с другия и ще се опитат да се покажат в по-добра  светлина. Дано моят оптимизъм издържи. И двете лица, които са показани като бъдещи министър председатели, не са инцидентни - всеки със своята специфичност и мисля, че точно разделянето на управляващите, което на нас толкоз доста ни липсва, в действителност ще помогне на нашето общество. Властта в действителност ще бъде разграничена. Твърде съсредоточената власт вреди ". 

В продължение на доста години ние видяхме по какъв начин концентрацията на власт в едно лице, в една партия, да не приказваме до 1989 година какво беше. Това ни вкарва в ням коловоз, съобщи Димитър Събев. " Виждам някакъв опит за смяна и политически настройки в нашите западно-европейски сътрудници, защото не би трябвало да се лъжем, че представянето на България в западните медии е мощно стериотипизирано. Така необятно тиражираното " най-бедната страна в Европейски Съюз " не е напълно правилно, макар че ние подхранваме и харесваме този стериотип. Ние сме една доста постоянна страна, с доста добра просветителна конструкция и с хубави хора. Виждам в последните седмици някаква промяна на дискурса за България. Това " най-бедната страна " си върви, само че към този момент се появяват и други неща за България. Хората се пробват да погледнат от нашата камбанария ". 

" Наистина 100% съм склонен с това, че доверието е един инструмент за стопанската система, за финансите. " Кредит " значи " доверие ". Политиците направиха тъкмо това - разклатиха доверието и в този момент би трябвало да положат изпитание, да си преглътнат егото и да го преодолеят. Наистина нанесоха сериозна щета, която не можем да подценим ". 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР