5. Бафинова земя Бафинова земя е остров, разположен на територията

...
5. Бафинова земя Бафинова земя е остров, разположен на територията
Коментари Харесай

Любопитна класация от 5 невероятни острови

5. Бафинова земя

Бафинова земя е остров, ситуиран на територията на Нунавут и е най-големият остров в Канада. Площта на Бафиновата земя е съвсем 507 451 кв.км. Ако посетите този остров, може да видите Северното зарево. Въпреки това би трябвало да внимавате, тъй като там живеят огромен брой бозайници като арктически вълци и полярни мечки.

4. Мадагаскар

Мадагаскар е островна страна, ситуирана на източния бряг на Африка в Индийския океан. Площта на Мадагаскар е 587 713 кв. м. Мадагаскар е единственото място, където се срещат лемурите. Освен тях на територията на островната страна живеят над 250 000 типа животни.

3. Борнео

Остров Борнео, ситуиран в западната част на Тихия океан, е единственият остров в света, който се ръководи от три страни. Това са Индонезия, Малайзия и Бруней. Площта му е 748 000 кв.км. На островът се намират най-старите дъждовни гори, които са на възраст над 130 млн. години. Освен това борнейски орангутани се срещат единствено в горите на Борнео.

2. Нова Гвинея

Остров Нова Гвинея в Западния Тихи океан заема обща повърхност от 785 753 кв. м. Островът има огромни залежи от мед и злато.

1. Гренландия

Разположен е сред Атлантическия и Арктическия океан и е самостоятелна територия на Дания, Гренландия е най-големият остров в света с обща повърхност 2 130 800 кв.км. Островът е дом на вторите по величина ледникови ресурси в света, след Антарктика. Плаването и риболовът са главният източник на приходи за хората в Гренландия, чиито брой е към 57 600 души.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР