49 от членовете на Националния съвет (НС) на БСП се

...
49 от членовете на Националния съвет (НС) на БСП се
Коментари Харесай

Опозицията в БСП спасява партията от Корнелия Нинова


49 от членовете на Националния съвет (НС) на Българска социалистическа партия се сплотиха против актуалното управление на партията, ръководено от Корнелия Нинова. Сред подписалите се са водачът на столичната организация на Българска социалистическа партия Иван Таков и предшественикът му Калоян Паргов. Позицията е озаглавена " Да спасим Българска социалистическа партия и социалистическата концепция! " и е публикувана от пресцентъра на БСП-София.

Според опозиционерите в партията и в обществото нараства паниката от положението на Българска социалистическа партия все още. " От една страна, непрекъснато сме очевидци на обществени изказвания, сигнали и вътрешнопартийни разногласия за редовно и поредно разрастващи се отрицателни процеси в партийните структури в цялата страна, водещи до тяхното идейно-политическо, организационно и кадрово обезсилване и обезличаване ", пишат недоволните от ръководството в Българска социалистическа партия. Те допълват, че в следствие през последните години непрекъснато понижава електоралната поддръжка и партията отстъпва от заеманите в предишното позиции.

" От друга страна, пропагандно сме заливани със самодоволните изказвания на Корнелия Нинова и близкото й обграждане за това, че партията се намира в добра кондиция и е авторитетна и мощна съпротива. Едновременно с това - от гръмовните им обвинявания и невиждани за партията наказателни дейности против обособени дейци и цели организации, които са си разрешили да имат друго мнение и да изразят противоречие с водената от тях политика ", се показва още в позицията. Като финален образец за тази линия се означават решенията на Народно събрание на Българска социалистическа партия от 25 февруари 2024. за премахване на управленията на градския и районните препоръки на партията и за осъществяване на цялостен цикъл на доклад и избори в БСП-София. Според опозицията срещи Нинова това решение е взето от без уставни учредения и политическа логичност. " Последвалите от неговото принудително и противоуставно налагане през последните дни процеси в Софийската градска партийна организация демонстрират, че то е част от поредната политика за заличаване на мощните организации на Българска социалистическа партия, а и на цялата партия ", декларират вътрешнопартийните опозиционери.

Те прибавят, че на 20 януари с гласовете на към 60 действително присъстващи на съвещанието членове на Народно събрание на Българска социалистическа партия е взето друго такова решение - за изключване на 40 социалисти от Шумен и Сливен за това, че се пробвали да осъществят груповото мнение на организациите при установяване на кандидатурите на Българска социалистическа партия за локалните избори. Отново с липса на кворум били признати решения за осъществяване на цялостен цикъл доклади и избори в Благоевград, Шумен, Сливен, а с последното решение, наред със София - и в Бургас. В позицията се акцентира, че това е следващата директна интервенция в работата на локалните организации на Българска социалистическа партия от страна на Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро (ИБ), сякаш посредством поддръжката на Народно събрание на партията. Целта била да се отстранен несъгласните с тяхната политика и да се наложат комфортните им фрагменти. Преди години същото се случило и в Перник, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Казанлък, Харманли и в доста други общини. Резултатите пък се видели на локалните избори през есента на 2023 година

Вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия е безапелационна: " " Ние изрично заявяваме, че няма да продължаваме да бъдем нечутата част от членовете на Народно събрание и по този метод да поддържаме тази разрушителна политика, която цели да омаломощи Българска социалистическа партия. Не можем да продължаваме по този път, свел до 9% електоралната поддръжка за Българска социалистическа партия и трансформирал я в съпротива, от която не зависи нищо. С продължаващото вътрешно разцепление и опълчване в Българска социалистическа партия тя не може да претендира за водеща роля в навечерието на изборите за Европейски парламент. Нужно е единство на левите политически сили в България! "

Опозиционерите показват, че опитите им да се опълчват на налаганите в последните няколко години политика и метод на работа на Народно събрание на Българска социалистическа партия не дават резултат. Те акцентират, че не могат и не желаят да бъдат съпричастни с такива дейности на управлението на Българска социалистическа партия. Подчертават, че не могат повече да мълчат и да бъдат заслон, зад който управлението да постанова силово недемократичен жанр и способи на работа, да организира властнически диктат върху активността на локалните партийни организации, да принизява Националния съвет и да го употребява за персоналните цели на Нинова.

" Да върнем Българска социалистическа партия към нейните корени, към нейната идеология и морал, тъй като към този момент малко на брой ни разпознават като социалистическа партия. Да върнем в Българска социалистическа партия демократичните правила на структурно създаване на партията, където всяка една от организациите: общинска, регионална, национална, да има своите съответни задължения, отговорности и независимост да организира политика в общините и регионите! Да възстановим груповите правила на работа и ръководство в Българска социалистическа партия! ", зоват вътрешнопартийните опозиционери. Те допълват, че това ще стане единствено с напъните на всички социалисти и на партийните организации по места.

" Трябва да кажем: НЕ на политиката, която компрометира социалистическата концепция и унищожава престижа на партията! Категорично да се противопоставим на опитите за трети противоуставен мандат на Корнелия Нинова ", се декларира в позицията. Подчертава се, че единствено с ново управление и с дейните старания на общинските организации Българска социалистическа партия ще извърши виновната политическа цел - опазване на социалистическата концепция и единство на лявото политическо пространство в България.

Опозиционерите прибавят, че предстоят европейски, а може би и парламентарни избори, в които те виждат финален късмет за Българска социалистическа партия да покаже, че е алтернативата на пагубната по думите им политика на ръководещата " сглобка ". Те приключват прочувствения извод: " Време е за избавяне на Българска социалистическа партия!

Ето и цялостния лист с подписалите позицията:

Александра Берданкова, Пловдив област

Анна Славова, София град

Асен Гагаузов, Сливен

Атанас Атанасов, София град

Атанас Телчаров, Пловдив област

Боян Балев, София град

Ваня Маникатева, Благоевград

Виктор Годжов, Хасково

Виолета Христодулова, Пловдив област

Владимир Георгиев, София област

Габриела Величкова, София област

Галин Дурев, Пловдив област

Данаил Николов, Силистра

Даниел Димитров Йорданов, Разград

Даниел Петков Йорданов, Добрич

Димитър Данчев, София град

Димитър Здравков, Пловдив област

Дора Янкова, Смолян

Евгений Белий, София град

Евдокия Асенова, Перник

Емилия Масларова, Хасково

Енко Найденов, Пловдив област

Еньо Савов, София град

Иван Цанов, Пловдив град

Иван Ибришимов, Кюстендил

Иван Таков, София град

Илия Христов, София град

Калинка Николова, София град

Калоян Паргов, София град

Красимир Карамфилов, Пловдив град

Кристина Сидорова, Габрово

Мариана Бояджиева, Велико Търново

Милко Недялков, Ловеч

Мирослав Стоицев, Перник

Мирослава Гатева, София град

Михаил Лисков, Хасково

Надежда Мидюрова, София град

Никола Георгиев, Хасково

Николай Маринов, София град

Орлин Ваташки, София град

Пенчо Шапков, Пловдив област

Петър Мутафчиев, Пловдив област

Петя Цанкова, Пазарджик

Радослав Илиевски, Плевен

Свилен Атанасов, Плевен

Станислав Павлов, Кюстендил

Стефан Василев, София град

Стоянка Балова, София област

Трифон Панчев, Габрово
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР