470 жалби са постъпили в Комисията за защита на потребителите

...
470 жалби са постъпили в Комисията за защита на потребителите
Коментари Харесай

КЗП отчетоха 15% повече жалби по празниците

470 тъжби са постъпили в Комисията за отбрана на потребителите в дните сред 22 декември и 1 януари в това число. Това съобщи за Нова телевизия ръководителят на Комисията Димитър Маргаритов.

Според него тези данни сочат, че потребителите разчитат на КЗП при усложнения по отношение на извършването на покупки.

Маргаритов посочи и че поради дейното наличие на потребителите на пазара и осъществяването на голям брой покупко-продажби, релативно ниският брой на сигналите сочи, че на българския пазар няма чак толкоз доста нарушавания.

Според статистиката към празниците се регистрира нарастване на сигналите към Комисията с към 10-15% по отношение на естествената динамичност. Най-често сигналите са за неадектвани ограничения от страна на търговците при претенция на артикули и проблеми с доставките.

Относно забавянето на доставки Маргаритов изясни, че претенцията на потребителя е към търговеца, без значение че виновността за забавената доставка може да е на куриера.

По негови думи в съответния електронен магазин този търговец е поел уговорката за доставка на стоката в избран период до 30 дни. Този период може да бъде понижен по избор на търговеца, само че в този случай той е задължен да съблюдава поетия ангажимент, изясни ръководителят на КЗП и добави, че е нарушаване, в случай че това не се случи.

" Претенцията би трябвало да е адресирана към търговеца, с цел да може след нашата интервенция да забележим, че на този уебсайт е бил разгласен период за доставка, поръчката е направена еди-кога си, а стоката не е получена в точния момент ", приключи той.

Според Никола Илчев - началник на академия за електронна търговия, се следи растеж в онлайн продажбите по празниците.

" Потребителите избират да закупят артикули, планувани за дарове, точно от онлайн платформи. Наблюдава се и повишение на онлайн културата на потребителя и хората закупуват подаръците си по-рано, защото знаят за съществуващите проблеми с доставките ", изясни той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР