46-ият парламент официално премина в историята и поредните за годината

...
46-ият парламент официално премина в историята и поредните за годината
Коментари Харесай

Идва изборна драма! Кой ще се възползва от нея

46-ият парламент публично мина в историята и следващите за годината предварителни избори бяха планувани за съответна дата. Барометър България организира експресно телефонно изследване на електоралните настройки на българските жители на територията на страната през интервала 12.09.2021- 16.09.2021 г. Основният извод от данните от изследването към сегашния миг е, че и идващият парламент ще бъде без преобладаваща политическа мощ.

Според декларираната поддръжка от страна на интервюираните в по-добра позиция се оказват така наречен партии на статуквото, а с по-отслабени позиции са така наречен протестни партии. ГЕРБ, които при последните избори изгубиха многогодишната си позиция на първа политическа мощ, възстановяват позиции с поддръжката на 25,6% от интервюираните и са един от дребното политически играчи, които покачват и затвърждават поддръжката си.

Според настройките към днешна дата предварителните избори през ноември може да се окажат с най-ниска изборна интензивност все още, по-ниска даже от изборите през юли. Наблюдава се спад в отговарящите изрично, че ще гласоподават (35,4%) с наклонност за повишение на тези, които са по-склонни да не го създадат (10,1%) или изрично отхвърлят да дадат своя избор (43,5%).

Според декларираната поддръжка от страна на интервюираните в по-добра позиция се оказват така наречен партии на статуквото, а с по-отслабени позиции са така наречен протестни партии. ГЕРБ, които при последните избори изгубиха многогодишната си позиция на първа политическа мощ, възстановяват позиции с поддръжката на 25,6% от интервюираните и са един от дребното политически играчи, които покачват и затвърждават поддръжката си. " ИТН " (ИТН) отстъпват първото място и остават втори с поддръжка на 15,1% от участниците в изследването.

Към сегашния миг е мъчно да се планува доколко провеждането на избори „ 2 в 1 “ ще окаже въздействие върху изборната интензивност и поддръжката за обособените партии. Причината е, че все още на провеждането на изследването политическите обединения сякаш отдават по-малко значение на президентския избор и доста дребна част от тях са декларирали своята поддръжка или претенденти за президент.

Трябва да се означи, че при групировката има ясно изразено разколебаване и отлив на гласоподаватели. Като се има поради че профилът на подкрепящите ги постоянно е бил на гласоподаватели, които вземат прочувствени решения и склонни да трансформират позицията си в последния миг, следва да се види до каква степен тази наклонност на спад ще се ускори е идващите два месеца до изборите.

Трета политическа мощ с 13,2% са Българска социалистическа партия, като въпреки и да не печелят нови поддръжници, съумяват да запазят поддръжката на обичайните си гласоподаватели.ДПС са политическата групировка, която може да се похвали с безрезервна поддръжка от страна на своите гласоподаватели, която не се въздейства от съвсем никаква политическа турбулентност или кавги.

Движението може да разчита на 11,9%.Въпреки упоритостите си малко евентуално е „ Демократична България “ да усъвършенства резултатите си при новите избори, защото групировката също търпи негативи от невъзможността на последния парламент да излъчи държавно управление и обвързваните с това кавги и несъгласия в публичното пространство. Макар и в релативно по-малка степен с помощта на устойчивото ядро на електората си, партията въпреки всичко също записва отлив от гласоподаватели, сходно на останалите протестни обединения, като желание да гласоподават за нея декларират 9,2%.

Вътрешна македонска революционна организация, които обявиха, че ще се явят сямастаятелно могат да консолидират както твърдия си електорат, по този начин и гласоподавателите на предходните си съдружни сътрудници. Партията също по този начин по-скоро печели от неучастието си в последните два Народното събрание, тъй като остана отвън свадите, които ги съпътстваха.

Мигрантската рецесия, която съвсем несъмнено следва в идващите месеци, както и промъкващата се в публичния дневен ред концепция за легализиране на еднополовите бракове, са тематики за които партията има доста ясни позиции, които могат да активизират гласоподавателите им и да привлекат нови такива. 3,8% от интервюираните декларират, че ще поддържат групировката.Отявлено русофилската партия „ Възраждане “, която наследи гласоподаватели от изчезващата „ Атака “, също има своите шансове за по-добър резултат, изключително при ниска изборна интензивност.

Към сегашния миг е мъчно да се планува доколко провеждането на избори „ 2 в 1 “ ще окаже въздействие върху изборната интензивност и поддръжката за обособените партии. Причината е, че все още на провеждането на изследването политическите обединения сякаш отдават по-малко значение на президентския избор и доста дребна част от тях са декларирали своята поддръжка или претенденти за президент.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР