45 млрд. лева до края на годината чака финансовият министър

...
45 млрд. лева до края на годината чака финансовият министър
Коментари Харесай

За новия бюджет: Чакат 45 млрд. лева от НАП и митниците

45 милиарда лв. до края на годината чака финансовият министър Асен Василев, с цел да може да направи бюджет с 3% недостиг. За да се случи това първото решение на Василев бе да възвърне Румен Спецов начало на Национална агенция за приходите, а Павел Тонев - Агенция " Митници ". В сряда - на първото си съвещание, Министерският съвет освободи Борис Михайлов от длъжността изпълнителен шеф на приходната организация. Мотивът за рокадата е утежняване на събираемостта на приходите от Данък добавена стойност и назначи Спецов.

По-късно от финансовото министерство оповестиха, че като началник на митниците се връща и Пламен Тонев.
-->
" Отново ще разгадавам на професионализма на Павел Тонев и Румен Спецов, с цел да бъде наваксано изоставането в събираемостта на бюджетните доходи. Нужни са незабавни дейности и ограничения за активизиране на напъните на приходните администрации ", разяснява министърът на финансите Асен Василев.

Тонев и Спецов се връщат на позициите си, от които бяха освободени през август 2022 година

Спецов е висококвалифициран специалист с дълготраен опит в Национална агенция за приходите и в региона на данъчната политика и законодателство, както и отбраната на националната сигурност, написа в известието на държавната пресслужба.

От 2001 до 2015 година е заемал експертни и управителни длъжности в Национална агенция за приходите. Професионалният му опит е обвързван с разбор и следствие на данъчни измами, оценяване на риска на комерсиалните браншове, взаимна работа с ДАНС, прокуратурата и задгранични партньорски организации и служби. Бил е съветник в региона на финансите и данъчното законодателство.

От май 2021 година до август 2022 година Спецов бе изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите. По време на неговото ръководство организацията събра рекордните 28,2 милиарда лева, което беше с близо 1 милиарда лева над заложеното.

По времето на Спецов Национална агенция за приходите се включи интензивно и в битката против спекулата, когато стартира покачването на цените у нас. Бяха подхванати масирани инспекции на търговци, с цел да се събират налози от повишените доходи. Такива имаше при търговци и вносители на олио, захар, брашно и яйца. Тогава Спецов предизвести, че надзорът на Национална агенция за приходите няма да спре.

Приходната организация се оправи и с администрирането на програмата за подкрепяне на хората с 25 ст. отстъпка от цената на горивата, която започва през лятото на 2022 година.

Докато Спецов бе отпред на данъчните, стартира и акция клиентите да не заплащат в заведения и магазини, в случай че търговецът не им издаде касова записка, като мярка против сивия бранш.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР