440 възрастни хора или хора с увреждания на територията на

...
440 възрастни хора или хора с увреждания на територията на
Коментари Харесай

Ето как възрастните хора в Бургас могат да се възползват от услугата „Грижа в дома“

440 възрастни хора или хора с увреждания на територията на община Бургас се възползват от услуги по новия план „ Грижа в дома “ , който започва през месец април тази година. Капацитет на плана е за общо 514 консуматори , а сумата по него е 2 694 716,96 лв.

Това стана ясно по време на конференция, в която се включиха шефът на „ Домашен обществен патронаж “ в Бургас Валентина Станкова и шефът на общинска дирекция „ Здравеопазване, обществени действия и юношески политики “ Мая Казанджиева .

Проектът е по стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 година, с финансовата поддръжка на Европейския съюз. Целта му е да обезпечи поддръжка в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, подвластни от грижа .

Мая Казанджиева и Валентина Станкова. Снимка: Искра.бг

Дейностите по плана включват даване на почасови и мобилни здравно-социални услуги и психическа помощ по домовете на възрастните хора и тези с увреждания. По тези проблеми работят медицински сестри, рехабилитатори, психолози и домашни санитари , които посещават потребителите на място. Ежедневно всеки от тях има по 7-8 души , на които би трябвало да обърне внимание.

За задачата на всеки се основава самостоятелен пла н каква грижа ще получава той и за какъв брой време. Извършват се разнообразни медицински операции, слагане на превръзки, оживление. Съвсем от скоро се работи и с телемедицина , като медицинските сестри правят съвещания посредством инсталация, с която се мерят виталните индикатори на пациентите и при потребност се прави съвещания с л екари от УМБАЛ „ Бургас “

Една от най-търсените услуги е тази на рехабилитатора , защото тя е най-скъпо платената по принцип, а по плана „ Грижа в дома “ всички визити и съвещания са безвъзмездни . В момента има наети шестима рехабилитатори, които да се грижат за бургазлии, само че се чака в скоро време броят им да се усили

Все по-търсена става и услугата на психолозите , макар че възрастните хора не са привикнали толкоз доста с нея и в началото не я разпознават като потребна активност . В последно време въпреки всичко огромна част от тях стартират да търсят подобен тип експерт, с който да споделят загубата на непосредствен човек или различен проблем от персонално естество. 

Потребителите имат право да се възползват гратис от услугите на коафьор, бръснар , медицински педикюрист и човек за леки поправки .

Трудноподвижните хора могат да се извърнат за помощ при доставката на храна и артикули от първа нужда . В момента близо 100 души се обаждат от време на време за обществено куриерство, което също по този начин включва подаване на документи , тъжби и молби в разнообразни институции

Много значима активност по плана са и осведомителните акции и срещи, по време на които възрастните хора могат да задават въпроси, свързани най-често със здравословното им положение . Тези полемики са доста потребни, защото доста постоянно персоналният доктор няма задоволително време, което да обърне на пациентите, а по време на тези срещи те получават доста по-голямо внимание .

Валентина Станкова разясни, че от услугата могат да се възползват възрастните хора и тези с увреждания, като не е належащо да имат експертно ТЕЛК решение , като тези услуги, при които се обезпечава персонален помощник . В момента продължава постъпването на нови заявки. Програмата завършва на 15 април 2024 година , само че от Община Бургас имат упоритостта тя да продължи, защото практиката е посочила, че има огромна потребност към нея .  

От стартирането на плана до сегашния миг в плана са включени 440 възрастни хора в неспособност за самообслужване и лица с увреждания. На всички тях е направена обществена оценка от обществен служащ, 186 от тях се посещават от здравна сестра , 146 се обслужват от домакински санитар, 128 получават здравна рехабилитация, 45 употребяват психическа поддръжка и 98 се обслужват от обществен пощальон. Служителите по плана са 45 – обществени служащи , психолози, домашни санитари, рехабилитатори, медицински сестри и обществени куриери. На всички чиновници е обезпечена ежемесечна групова, а при потребност и самостоятелна супервизия .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР