44-ото Народно събрание възложи на Сметната палата да провери договорите

...
44-ото Народно събрание възложи на Сметната палата да провери договорите
Коментари Харесай

Цветан Цветков, Сметна палата: АПИ е провела незаконосъобразна процедура за толсистемата

44-ото Народно заседание разпореди на Сметната палата да ревизира договорите на Агенция " Пътна инфраструктура " за създаване и употреба на толсистемата. Отне ни година и половина, с цел да приключим с одита. Една от аргументите този одит да се забави във времето е, че на одитния екип не беше предоставена основна информация от Агенция " Пътна инфраструктура ", сподели пред Българска национална телевизия ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков.

" Агенция " Пътна инфраструктура " е провела незаконосъобразна процедура за избор на реализатор на мониторинг, експлоатационна поддръжка и надграждане на тол системата. Незаконно е определена процедурата " договаряне без авансово съобщение ". Защо е незаконосъобразна тази процедура? Защото се ползва при характерни условия. Трябва да са налице учредения за съответен реализатор, когато той няма съперник ", изясни Цветков.

Става дума за два контракта, подписани от АПИ с една и съща компания за построяването и действието на тол системата. Първият контракт е на стойност 150 млн. лева, подписан за планиране и създаване на тол системата.

" След приключването на този контракт компанията реализатор предава на АПИ цялата техническа документи, в това число и кода, защото тя е построена със програмен продукт с отворен код, с който може да се работи по тази система. По силата на първия контракт АПИ е разполагала с кода и авторските права да се надгражда тази система. Тя е можела да организира открита процедура, само че не го е направила. Провела е процедура " договаряне без авансово съобщение ". И Сметната палата е съставила акт за административно нарушаване, след което ще се реши дали да се наложи санкция ", сподели Цветков.

Общественият интерес не е бил предпазен, защото прогнозната стойност от 118 млн. лева не е изчислена. Общественият интерес би бил предпазен, в случай че е извършена открита процедура, изясни още Цветков.

Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР