43-годишен мъж от Пазарджик избра ортопедията на УМБАЛ Бургас за

...
43-годишен мъж от Пазарджик избра ортопедията на УМБАЛ Бургас за
Коментари Харесай

Мъж от Пазарджик избра УМБАЛ Бургас за трудна и рядка операция

43-годишен мъж от Пазарджик избра ортопедията на УМБАЛ Бургас за осъществяването на рядка и сложна интервенция, която се прави в единици лечебни заведения в страната. Водещи при избора били опитът на локалните експерти в използването на модерни и съвременни техники за интервенция на рамо и мнения на пациенти, които са се лекували тук. Преди да пристигна в Бургас, мъжът се е съветвал с лекари от София и Пловдив.

Пациентът страда от рядко заболяване на кръвта – хронична миелоидна левкeмия. Поддържащото лекуване на болестта има странични резултати – отразява се върху кръвоснабдяването. Кръвта не доближава до хрущялите на ставите, не съумява да ги доставя добре с хранителни субстанции, предизвиква некроза и сгъстяване на хрущяла. Мъжът усеща болки и ограничаване в придвижванията. " Усетих го ненадейно – не мога да отворя вратата на колата, не мога да прегърна жена си, която седи на прилежащия стол, просто ръката ми не стига до такава степен ", разказва той. Търсенето на решение продължава към седем месеца, до момента в който негов родственик не му предлага доктор Стоян Христов и ортопедията в УМБАЛ Бургас.

" Операцията е рядка, в страната годишно се вършат не повече от 2-3, просто тъй като рядко се случва нещо сходно при млади пациенти. При интервенцията се употребява така наречен ресърфейсинг имплант, който възвръща ставата. Такъв е методът при младежи, тъй като стремежът при тях е да се резервира по-голямата част от костта, а не да се сменя цялата става ", изясни доктор Стоян Христов, дм, шеф на отделението по ортопедия.

Случаят ще бъде разказан и показан за научна обява. В Югоизточна България сходна имплантация до момента не се е правила. Операцията не е продължителна, само че изисква опит и умения, както и специфичен инструментариум, който е дошъл от чужбина.

Ортопедично поделение на УМБАЛ Бургас към този момент е одобрен център по хирургия на рамо. То е на трето място в страната по брой осъществени интервенции със актуалната ривърс раменна ендопротеза, като първите две места заемат две софийски лечебни заведения. Прилаганото съвременно ендопротезиране на рамото  разрешава ранно реализиране на стремежи функционален резултат и задоволеност на пациентите.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР