42 нови мотриси за 675 млн. лв. без ДДС (810

...
42 нови мотриси за 675 млн. лв. без ДДС (810
Коментари Харесай

БДЖ купува 42 мотриси за 675 млн. лв.

42 нови мотриси за 675 млн. лева без Данък добавена стойност (810 млн. с ДДС) купува „ БДЖ – Пътнически транспорти “ ЕООД.
Поръчката е смесена и включва две групи действия - доставка на нови мотрисни влакове и цялостната им поддръжка за интервал от 15 години.
Очаква се доставка на 22 бързи влака с 230 места с нараснало равнище на комфорт и условия за пътешестване на дълги дистанции.Осем би трябвало да са пътническите електрически мотриси със общоприетоо равнище на комфорт за крайградски транспорти. 12 ще са мотрисите със общоприетоо равнище на комфорт и условия за пътешестване на къси дистанции за районни транспорти.
През август месец 2017 година на Адвокатско съдружничество „ Ърнст и Янг “ е била предоставена задачата да изследва бъдещите планирани цени по отношение на плануваната покупка на нов преносим железопътен състав от „ БДЖ – Пътнически транспорти “ ЕООД. Получени били четири индикативни предложения от PESA, Stadier, Skodа и Siemens за произвеждане и доставка на разнообразни типове мотрисни влакове съгласно заданието.
Изводът на база осреднената индикативна цена, препоръчана от всички възложители, е, че тя възлиза на 537 млн. лв. и може да бъде понижена с до 15% в случай че на дадения производител бъде предоставена обемна поръчка за над 30 бр. еднотипни мотрисни влака. Това, съгласно „ Ърнст и Янг “, демонстрира, че при възлагане на публичната поръчка на един производител осреднената индикативна цена би могла да бъде понижена с до 80 млн. лева Изчисленията им демонстрират опция за реализиране на цена до 450 млн. лева при висока конкуренция в процедурата.
Уточнява се, че това е възможна стойност единствено на доставката, без да се включва поддръжката.
„ В обновената средносрочнатабюджетна прогноза за интервала 2018г.-2020г. саразчетени средства в размер на 35 млн. лева годишно. При опазване на същия размер на средствата до приключване периода на контракта ще бъдат отпуснати 210 млн. лева (6 години по 35 млн. лева на година за период от 6 години). При актуализация на законодателството и удължение периода на контракта ще се обезпечи опция за спомагателен четиригодишен интервал за приемане на финансов трансфер или спомагателни 140 млн. лева По този метод общата сума възлиза на 350 млн. лева, което е незадоволително за цялостното финансиране на прогнозната стойност на активите в размер до 450 млн. лева Това постанова нуждата от в допълнение целево финансиране в размер на до 100 млн. лева, като тези средства могат да бъдат отпуснатис разпореждане на Министерски съвет “, се сочи във финансовия разбор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР