41 загинали при нова трагедия с корабокрушение на мигранти в Средиземно море

...
Съобщава се, че 41 души са загинали при корабокрушение на
Коментари Харесай

Съобщава се, че 41 души са загинали при корабокрушение на мигранти близо до италианския остров Лампедуза, твърдят оцелели, най-новата трагедия на фона на скок в усилията на хората, които извършват опасния морски преход от Северна Африка до Европа.

Оцелелите казаха на Червения кръст, че лодката с мигранти е напуснала Сфакс, Тунис преди няколко дни. Те казаха, че са носили спасителни жилетки и са успели да пропълзят върху останките от друга корабокруширала лодка, според Червения кръст.

Италианската брегова охрана потвърди пред CNN, че е транспортирала оцелелите до Лампедуза, след като са били спасени от частен кораб. Не е ясно колко души са били общо на борда.

Към вторник 93 754 души са пристигнали в Италия с лодка тази година, което е рязко увеличение спрямо 2022 г., според италианското правителство.

Лампедуза, недалеч от Сицилия и най-близкият италиански остров до Африка, е основна дестинация за мигранти, които искат да влязат в страни от Европейския съюз.

Има съоръжения за настаняване на по-малко от 500 души, но в момента капацитетът му е над 1577, като 1100 трябва да бъдат прехвърлени в Сицилия в сряда, според Червения кръст.

Този инцидент бележи последната от поредицата трагедии, случили се край Лампедуза.

В неделя бяха извадени три тела, включително 3-годишно дете и бременна жена, а най-малко 30 души бяха изчезнали, след като две лодки с мигранти потънаха край италианския остров, се казва в изявление на италианската брегова охрана.

По-рано тази година премиерът на Италия Джорджия Мелони обвини за нарастващия брой мигранти „политическата ситуация“ в Тунис.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР