41 деца от Русе на възраст от 10 месеца до

...
41 деца от Русе на възраст от 10 месеца до
Коментари Харесай

Деца от Русе получават безплатна храна по европроекта Детска кухня

41 деца от Русе на възраст от 10 месеца до 3 години получават гратис храна по европроекта " Детска кухня ". Подборът е изработен от Агенцията за обществено подкрепяне, като фокусът е върху фамилии с ниски приходи.

Мария Симеонова е по майчинство. Синът ѝ е на година и три месеца. Казва, че парите, които икономисва за купоните за Детската млечна кухня, може и да не наподобяват доста, само че постоянно има защо да се похарчат.

Мария Симеонова: " Стартирах кухнята, когато детето направи годинка и съм давала пари за кухня първоначално и в края на месеца. Пък в този момент, когато започва плана, тези парички мога да ги дам или за памперси, или за приспособено мляко, тъй като майчинството не е доста огромна сума. "

Освен това и храната била разнообразна.

Мария Симеонова: " Вкъщи, готви се естествено, само че като че ли кухнята по му харесва. Детето най-вече харесва супичките. "

700 деца от яслите в Русе се хранят от Млечната кухня, още 350 вземат храна за у дома. В взаимозависимост от възрастта на детето, купонът е 1,20 лв. или 1,40 лв.. 41 са раздадени ваучери.

" Семейства, които са на обществени помощи, получават помощи по закона за фамилните помощи, фамилии, които са с мярка за протекция или в някакъв риск да изоставят детето, защото не могат да му обезпечат пълноценно хранене ", сподели Радостина Пейкова – шеф отдел „ Здравни действия “.

От началото на месеца, когато стартира планът, 5 от поканените фамилии са се отказали.

" В огромния % от случаите приказваме за фамилии от общността, които нямат тая отговорност, че нямат това схващане, че това е извънредно значимо за детето, че пункта е на 500 метра от вкъщи, в който живее и на родителя през днешния ден не му се разхожда, да облече детето ", сподели още Радостина Пейкова – шеф отдел „ Здравни действия “.

Проектът обаче е отворен и всеки, който реши, може да подаде заявление в Дирекция „ Социално подкрепяне “. Той ще продължи 2 години.

Репортаж: Даниела Василева, Пламен Иванов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР