40%, или 2,8 млн., от българите са енергийно бедни. Това

...
40%, или 2,8 млн., от българите са енергийно бедни. Това
Коментари Харесай

КНСБ: 40% от българите са енергийно бедни

40%, или 2,8 млн., от българите са енергийно небогати. Това би бил резултата, в случай че бъде приложена в целокупност методиката за оценка на енергийната беднотия. Това разгласи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на полемиката " Да понижим сметките – енергийната беднотия и цените ", проведена от делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал, заяви Българска телеграфна агенция.

Според изчисленията на синдиката ресурсът, заделен за подкрепяне в тази посока, е извънредно непълен, макар че беше увеличаван на три пъти. Освен това, показва Пламен Димитров, той е ориентиран към към 300 000 най-бедни българи, като 90 на 100 от тези помощи за отопление отиват за дърва.

Президентът на КНСБ показва още, че системата за обществена поддръжка на страната е несъответстваща, защото подпомагането не обгръща въглищата, а 1,5 млн. българи се топлят точно на твърдо гориво.

България води класацията за енергийна беднотия в Европейски Съюз

В началото на ноември от статичстическата компания Statista обобщиха данни на Евростат за енергийната беднотия в Европейския съюз (ЕС). Според тях преди всичко в тази непрестижна ранглиста е България. И макар че оценката на европейското статистическо бюро е доста по-благосклонна към страните, тя сочи, че съвсем всеки четвърти българин е бил енергийно безпаричен предходната година (23%).

По този индикатор България е в една група с Литва (22,5%), а Кипър (19,4%) и Гърция (17,5%) са най-големите кандидати за първото място. Съседна Румъния записва два пъти „ по-нисък “ резултат - 10,1%. Ситуацията в Сърбия е сходна - 9,5 на 100.

Ако въпреки всичко би трябвало да посочим страни, които са в по-неблагоприятна обстановка от нас, то би трябвало да погледнем към Западните Балкани. В Македония, да вземем за пример, този дял е с 0,8% по-висок.



 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР