40 години от първото българско изкачване до Еверест. Христо Проданов

...
40 години от първото българско изкачване до Еверест. Христо Проданов
Коментари Харесай

На Еверест вече 40 години: Спомен за загубата на Христо Проданов

40 години от първото българско нанагорнище до Еверест. Христо Проданов покори без О2 най-високия връх на света и остана там вечно.

„ Авраме, на върха съм, ма там няма пирамида. Братята са създали една пирамида от 4 бутилки и тяхното знаме снимах и това е. “

В 18:15 ч. на 20 април 1984 година, с тези думи Христо Проданов оповестява, че е на покрива на света самичък, без О2 и по западния гребен, именуван още " Жестокия път ".

Снимка: bTV

Радостта не трае дълго. На слизане времето се скапва, а Проданов остава през нощта навън.

Така той остава вечно на 8700 метра височина. Въпреки загубата, българската експедиция не се отхвърля, а взима сложното решение да продължи и да нападна върха още веднъж.

Петко Тотев Снимка: bTV

„ За нас Хималаите бяха едно изобретение. За първи път попадахме в Хималаите и на подобен извънреден маршрут - беше неповторимо “, споделя Петко Тотев, ръководител на Федерацията по катерене и алпинизъм.

И по този начин на 8 май Методи Савов и Иван Вълчев изкачват Еверест, само че не без проблем.

Методи Савов Снимка: bTV

„ Ние с Иван бяхме единствените хора в света, които изкараха на 8750 метра цяла нощ без О2. Нямате визия какво скъсване е. Страхът ти е непрекъснатият сателит, само че би трябвало да го преодоляваш, тъй като хем се страхуваш, хем си мераклия “, добави Методи Савов, алпинистът, изкачил Еверест през 1984 година.

На идващия ден до най-високият връх доближават и Кирил Досков и Николай Петков.

Николай Петков Снимка: bTV

„ Нашият път в действителност се оказа неповторим. И бих споделил, че това достижение на българската експедиция преди 40 години е едно от международните достижения в алпинизма, то още не е повторено “, сподели пред bTV Николай Петков.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР