40 дни след изборите политиците превърнаха положението от национално безотговорно

...
40 дни след изборите политиците превърнаха положението от национално безотговорно
Коментари Харесай

Радев в атака! Кабинет до Нова година или избори през март

40 дни след изборите политиците трансфораха ситуацията от национално безконтролно в безизходно
Ако перифразираме родните политици от края на предишния век по време на войната в Югославия, през последните два дни ситуацията в страната стана национално безконтролно. А след днешните съвещания на Демократична България при президента Румен Радев замязя и на безизходно. След екшъните на мадуровите опълченци в петък, които, потопени в носталгични мемоари от 2020-а, нарочиха депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев, вероятността за сформиране на държавно управление наподобява все по-малка.

А президентът за пръв път заприказва и за предварителни избори, само че през март.Както се споделя, отлично, политици, отлично, юнаци! Съвсем по нашенски я въртите политиката. То даже душата на покойника след 40 дни отива на небето, само че родните депутати цели 40 дни след избирането си още не знаят за какво са влезнали в Народното събрание и какво е предназначението им.
-->
Тъй или другояче, вместо да се развидели, хоризонтът пред постоянното държавно управление внезапно се смрачи. А днешната среща на Христо Иванов, Атанас Атанасов и компания с Радев даде ясно да се разбере, че в техните връзки от 2020 година е настъпило трайно и непоправимо разстройство и третият мандат, за който нееднократно обществено се облизваха, въобще не им свети.

Разговорът им на „ Дондуков “ 2 беше изострен, с взаимни нападки и обвинявания. И, колкото и да е доброжелателен човек, мъчно може да си показа по какъв начин президентът връчва мандата „ финален късмет “ на хора, които априори неодобряват още първия вид за постоянен кабинет. И освен това заемат нюрнбергска поза по отношение на Радев, който прочее въобще не им остана задължен нито за обвиняванията в русофилство към него, нито за офанзивите им към назначения от него длъжностен кабинет.

Което смъква от дневния ред на замязялите на врачки от неяснотите анализатори една от вариантите за носителите на третия мандат. Вече е ясно, че това няма да бъде Демократична България. Остават Българска социалистическа партия и „ Български напредък “, която ще отиде последна на консултациите с Радев. Следвайки логичност във връзка с Демократична България за третия мандат, ориста на Българска социалистическа партия като мандатоносител също е ясна.

Враждебността на алената лидерка Корнелия Нинова към Радев, освен това от години, няма по какъв начин да й бъде простена. Освен в един случай – при цялостна изясненост от страна на президента, че лигльовците на Народното събрание не могат да създадат държавно управление. Тогава той с подготвеност би го дал на Българска социалистическа партия, та дефинитивно да катастрофира в нежеланието на всички останали да се въртят в нейната орбита на мандатоносител. И на идващите парламентарни избори да виси като удавник на 4-те %.

Досегашната история на третите мандати от предходната година сочат тъкмо подобен процес.На този декор обаче изострен завой взе и водачът на очакващата първия мандат коалиция ГЕРБ-СДС отпред с Бойко Борисов. През почивните дни неговата хрисимост надмина даже себе си. И въпреки в петък сутринта да се кълнеше, че няма да се откажат от връщането на хартиената бюлетина, в събота по обед към този момент бе подготвен да сформира комисия за ново разискване на поправките в Изборния кодекс в течение на цяла седмица.

Но дружно това морковче извади и тоягата - „ Джемкорп “. И хората му като  Десислава Трифонова и Делян Добрев, които първи разкриха далаверата за 1 милиард $ при изтъргуването на всичките ни енергийни мощности, в прав текст обявиха, че изпращат контракта на ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция „ Конкуренция “ и Главна дирекция „ Енергетика “ на Европейска комисия. Допълвайки обвиняванията си, че този контракт в действителност не е преустановен, както се кълнеше в края на ръководството си Кирил Петков, с обяснението, че даже това да е станало, той работи още две години.

Без обаче непосредствено да заявят, че тръшканиците на Политическа партия и Демократична България за мадуровките без присъединяване на хартиените бюлетини могат да им костват надалеч по-сериозни неприятности от неприятните им резултати на избори. Които единствено ще се подсилят от сходни неприятни резултати. Дали пък тъкмо тази вероятност не е повода алтер егото на Кирил Петков – Асен Василев, да е липсващ от петък насам.

Абе, къде е Асен Василев?

И по този начин постепенно и бавно се дотътрихме до някаква политическа Петдесетница, както е прочут деня на Светата Троица. До консултациите с последната парламентарна партия – „ Български напредък “, през петата десетдневка след изборите на 2 октомври. И до вероятността точно тя да получи третия мандат и да се опита да сплоти минимум три политически сили към себе си – ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, с цел да има постоянно държавно управление.Но, в случай че не се стигне до това, Радев за пръв път ясно съобщи, че дава още 40 дни на душата на 48-о Народно заседание, с цел да се възнесе дефинитивно. И по тази причина ще връчи третия мандат чак през януари, та всички политици, дружно с него, да не се сблъскат челно с националната обич по избори в разгара на зимата. Макар да не е доста обяснимо за какво началото на пролетта, когато даже парното и електрическото отопление още не са изключени, да е по-благоприятно за тях.

При всички случаи маратонът на политическото изтощение изкрета до финалната права, на която предстоят провеждането на една консултация при Радев и връчването на най-малко два мандата до края на тази несретна 2022-а – без бюджет, без закони по Плана за резистентност и развиване, ерго, без евросредства, без пуснати планове за новия програмен интервал на Европейска комисия, с растящи цени на горивата и еленергията и с галопираща инфлация.

Само че някъде във всичко това да видяхте ползите на жителите и бизнеса, за които всички тези сякаш радетели за национални правдини си дерат ризите и си скубят косите на думи? Да, на думи. На дело няма нищо сходно.

Всичките им досегашни пируети към мандатите рециклират единствено едно остаряло предписание от соца – всичко в името на индивида, всичко за богатството на индивида. Тогава най-малко знаехме и кой е индивидът. А в този момент сме в библейската обстановка, когато Христо пита демона: „ Как ти е името? “. А той му отвръща: „ Легион ми е името, тъй като сме мнозина “.

Не, че другите не сме повече. Но сега тия свирят мача на некадърниците. Без въобще да са мнозина – артикул на едвам 1/3 от всички гласоподаватели в България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР