4 мерки от Европа за фермерите в България представи еврокомисарят

...
4 мерки от Европа за фермерите в България представи еврокомисарят
Коментари Харесай

Еврокомисар Войчековски на форума на Стандарт: 4 мерки за фермерите

4 ограничения от Европа за фермерите в България показа еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски на 16-тата великденска конференция „ Да! На българската храна ”, проведена от „ Стандарт ”. Най-големият аграрни конгрес у нас тази година е на тематика „ Гарантиране на продоволствената сигурност ”.

Войчеховски насочи особено обръщение към земеделците у нас. Разгледахме предизвикването на продоволствената непоклатимост в продоволствените системи на Европейски Съюз, като обрисуваме дейности, с цел да стабилизираме разноските за производството на храни на фермерите и цените на храните за жителите. За да облекчат въздействието на високите цени на храните върху жителите, страните членки могат да вкарат понижени ставки на Данък добавена стойност, насърчат икономическите оператори да намалят цените за потребителите и преведат еднократни суми на семействата като дейно решение за подкрепяне на достъпността, сподели еврокомисарят.

Ето цялото обръщение на Януш Войчеховски, еврокомисар по земеделие, особено отправено към земеделците у нас от форума на „ Стандарт ” „ Да! На българската стопанска система. Гарантиране на продоволствената сигурност ”:

Уважаеми посетители, дами и господа!

За мен е наслаждение да се обърна към земеделските производители, преработватели и търговци на храни в България! Огромните ви старания да поддържате веригата на предложение на храни в редовност по време на пандемията на Ковид-19 и в сегашната рецесия са от извънредно значение. Бих желал да отдам дължимото и на ролята на политиците и представителите на обществото, които участват през днешния ден тук. По-специално бих желал да посочи съдействието с госпожа Атидже Алиева-Вели в качеството й на член на Комисията по земеделие и селските региони към Европейския парламент.

В подтекста на сегашния спор сходно мощно съдействие сред Европейския парламент, Комисията и страните членки е извънредно значимо. Измина повече от месец откогато Русия върна войната в Европа със своето нелегално и непровокирано навлизане в Украйна. С разгръщането на спора стана ясно, че храната е на фронтовата линия на тази война. Въпреки героичните старания на украинските фермери да пазят земята си, сеитбата и прибирането на реколтата са нарушени. Пристанищата и инфраструктурата за търговия и дистрибуция са разрушени. Нарушаването на процеса на произвеждане на храна в Украйна ще се усети надлъж и нашир.

В отговор на сериозната обстановка, Комисията одобри Съобщение по отношение на гарантиране на продоволствената сигурност и подсилване на стабилността на продоволствените системи. Съобщението обрисува дейности в три области. Първо, известието излага незабавните ни дейности, с цел да подсигуряваме продоволствената сигурност в Украйна и по света. Предлагаме практическа поддръжка на украинските фермери и филантропична помощ на жителите на Украйна и уязвимото население по света.

Второ, разгледахме предизвикването на продоволствената непоклатимост в продоволствените системи на Европейски Съюз, като обрисуваме дейности, с цел да стабилизираме разноските за производството на храни на фермерите и цените на храните за жителите. За да облекчат въздействието на високите цени на храните върху жителите, страните членки могат да вкарат понижени ставки на Данък добавена стойност, насърчат икономическите оператори да намалят цените за потребителите и преведат еднократни суми на семействата като дейно решение за подкрепяне на достъпността. В помощ на фермерите Комисията одобри редица от краткосрочни ограничения, като да вземем за пример, активиране на механизма за спешен запас, защитна мрежа от пазарни ограничения в поддръжка на фермерите от най-засегнатите браншове като производството на свинско месо, краткотрайна еластичност за повишение потенциала на Европейски Съюз за селскостопанска продукция посредством разрешаване използването на земя за угар за развъждане на храни и фуражи и предплатено заплащане на директното подкрепяне на приходите и финансиране на развиването на селските региони. Освен това Комисията одобри краткотрайна спешна рамка за държавните помощи, с цел да даде опция за финансово подкрепяне на бранша.

Съобщението също по този начин показва програмата на Комисията да създадем продоволствените системи в Европейски Съюз по-устойчиви и постоянни. Това е единственият ни път към продоволствена сигурност в дълготраен проект. Това, което е в основата на сигурна продоволствена система е селскостопански бранш, който носи облага на фермерите, продукция на обществото и пази околната среда. Това са задачите на промяната на Общата селскостопанска политика, която напредва сега.

Призовах страните членки да употребяват националите стратегически проекти по ОСП, с цел да укрепят устойчивостта на селскостопанския бранш. Комисията ще поддържа страните членки, които употребяват финансирането в границите на ОСП, с цел да насърчат устойчивото произвеждане на храни и био-газ, подобрят енергийната успеваемост и развият системите си за познания и нововъведения. Стратегическите проекти следва да бъдат приключени и усъвършенствани, с цел да бъдат съгласно Регламента. Те също по този начин следва да покажат по-големи упоритости в избрани области. Вярвам, че когато страните членки приготвят отговора си на наблюденията на Комисията, те ще продължат да поддържат транспарантен и градивен разговор със заинтригуваните страни и с жителите.

Бих желал в умозаключение да се обърна и по въпроса за селските региони. Дългосрочната ни визия за селските региони има за цели да увеличи осведомеността по отношение на потребностите и опциите в селските региони и да подсигурява, че всички дейности на Комисията напълно вземат поради тези региони. Комисията предизвиква страните членки да дефинират цели в своите Стратегически проекти по ОСП към съответна цел 8, която е ориентирана към общностите в селските региони. Също по този начин насърчаваме страните членки да координират инструментите по ОСП дружно с други европейски и национални фондове, с цел да реализиран оптимални резултати за селските региони. В тези региони живеят милиони европейски жители, като те обезпечават и нашите естествени запаси и произвеждане на храна. Те би трябвало да имат мощна роля в нашето бъдеще. В последно време си припомнихме какъв брой доста разчитаме на селските региони и на фермерите ни.

Сигурността на обществата, стопанските системи и демокрацията ни се основава на продоволствената сигурност. Затова, в случай че желаеме да осигурим бъдещето на нашите общества, стопански системи и народна власт, би трябвало да осигурим бъдещето на нашите фермери, селски региони и продоволствени системи. Ясно е, че сме изправени пред провокации и можем да чакаме още такива в бъдеще. Но бих желал да ви припомня, че Общата селскостопанска политика и Европейски Съюз са основани, с цел да се оправят с провокации сходни на тези. Нямам подозрение, че в случай че работим дружно, ще можем да посрещнем и преодолеем провокациите. Благодаря Ви!



Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР