39 руснаци и 20 инвеститори от Близкия изток са основната

...
39 руснаци и 20 инвеститори от Близкия изток са основната
Коментари Харесай

Златните паспорти у нас: Кой ги купува и защо трябва да се забранят?

39 руснаци и 20 " вложители " от Близкия изток са главната част от получилите от прословутите " златни паспорти " в България, разкрива следствие на Mediapool.bg. Но те надалеч не са всички – общо 103-ма души са облагодетелствани да се движат свободно в Европейски Съюз с наш паспорт. На 7 от тях той е лишен поради открити от службите фрапантни нарушавания. Най-честото от тях е пазаруване на държавни скъпи бумаги за най-малко 1 млн. лева, след което те бързо са били продавани - преди падежа им. Тоест, те не са създали никакви действителни вложения.

В сряда държавното управление утвърди промени в Закона за българското поданство. С тях се планува да отпадне приемането на българско поданство от чужденци против вложения.

Отмяната на " златните " паспорти се счита за едно от основните условия за приемането на България в Шенген и премахването на американските визи., в случай че не приключи тази процедура. Ние сме е една от трите страни членки на Европейски Съюз, които продават поданство против вложения – Малта и Кипър са другите две.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Министерство на правораздаването предлага приемането на българ...

Към днешна дата 40% от 96-те притежатели на " златен паспорт " са руснаци, а от 20-те, пристигнали от Близкия изток, има четирима ливанци, четирима иранци, трима египтяни, либиец, йорданец, иракчанин, алжирец, вложител от Йемен, един саудитец и двама сирийци, демонстрира следствието. Осем са китайските вложители, трима са индийци, двама са пакистанци и един е от Виетнам. В листата се подреждат хора от Чад, Бурунди, Бангладеш, Доминиканска република, четирима американци, един израелец и един турчин.

Още през 2018 година следствие на " Биволъ " разкри, че част от обещаните от чужденци вложения, които са получили български паспорти, на процедура не са осъществени. Справки в Търговския и Имотния указател демонстрират, че някои от тях просто са си купили скъпо жилище в България, само че по този начин и не са развили огромен бизнес, каквито са били прокламираните им планове. Внасяне на пари в българска банка е разрешило на шестима чужденци да придобият българско поданство.

В последните дни на 2021 година депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски бе измежду вносителите на законопроект, с който се отстранява опцията за предоставяне на " златни паспорти. Но малко по-късно правосъдният министър Надежда Йорданова разгласи, че 5 случая със съществени нарушавания при приемане на българско поданство против вложения се проверяват от ДАНС по сигнал на Министерството на правораздаването.

Министър Йорданова уточни, че Движение за права и свободи са закъснели с реакцията си, тъй като още през лятото на предходната година служебният министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случая, за които има подозрения за престъпления. На процедура това са повече от половината от всички процедури, завършили с декрет за " златен паспорт " от 2013 година, когато влиза в действие тази законова опция у нас.

През юни 2021 година по световния закон " Магнитски " поради " значима корупция ". По отношение на Пеевски и Желязков имаше изказвания от американското държавно управление за корупция при раздаването на български паспорти.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР