39 708,22 лева дължи „Пауталия турс“ АД с изпълнителен директор

...
39 708,22 лева дължи „Пауталия турс“ АД с изпълнителен директор
Коментари Харесай

Кумът на разстреляния бос на ВИС Васил Илиев е затънал до шия в дългове след разпадането на Империята!

39 708,22 лв. дължи „ Пауталия турс “ АД с изпълнителен шеф Антон Боянов, кум на разстреляния необут на ВИС Васил Илиев, за такса битови боклуци на община Кюстендил. Сумата е насъбрана за интервала 01.01.2012-31.12.2013 година, като тя е начислена от Общинска администрация за двата хотела в центъра на града – „ Пауталия “ и „ Велбъжд “, написа Struma.bg.

Бизнесменът, който е родом от Перник, наследи парцелите след разпада на ВАИ империята. Първоначално стартира да прави проекти да трансформира „ Пауталия “ в СПА комплекс, само че това по този начин и не се случи. Идеята беше да се сътвори топла връзка с граничещото до хотела кино „ Владимир Заимов “, то също не се употребява.

Хотел „ Пауталия “ е неработещ от години и е опакован в зебло, до момента в който при 13-етажния „ Велбъжд “ се употребяват единствено 2-3 етажа. Лихвата, която дължи компанията, е в общ размер на 6889,40 лева

От „ Пауталия турс “ направиха опит да апелират начисления акт от „ Местни доходи “ в Кюстендил, жалбата им обаче бе отхвърлена като неоснователна от състав на Административния съд под председателството на арбитър Галина Стойчева. Това, че компанията виси със отговорности на общината, открила инспекция от инспектори в „ Местни доходи “.

Юристите на Антон Боянов оспориха несполучливо даването на услугата по сметосъбиране и сметоизвозване от община Кюстендил за хотел „ Пауталия “. Според тях комплексът не се е употребил през 2012-2013 година, което е оповестено с заявления по одобрен от Общински съвет – Кюстендил пример. С декларация от 2010 година от „ Пауталия турс “ АД са заявили хотел „ Велбъжд “ като неподвижен парцел – земя и постройка в гр. Кюстендил с облагаема основа – данъчна оценка общо 7 131 710,00 лева, в това число земя – с данъчна оценка 33 611,00 лева, и постройка – с данъчна оценка 7 098 099,00 лева Като документ за благосъстоятелност е показан Акт за държавна частна благосъстоятелност № 387/29.11.2001 година

В друга декларация от сдружението се заявява и хотел „ Пауталия” като неподвижен парцел – земя и постройка с облагаема основа – данъчна оценка общо 6 936 218,20 лева, в това число земя – с данъчна оценка 44 376,70 лева, и постройка – с данъчна оценка 6 891 841,50 лева Като документ за благосъстоятелност е показан нотариален акт от 30.10.2001 година

От общината обаче са безапелационни, че Боянов не може да се употребява от привилегията да не заплаща налог боклук поради това, че хотел „ Пауталия” е негоден. Причината е, че по разпоредба такова облекчение могат да употребяват единствено компании и жители, които са изрядни платци към общината. В общинската разпоредба е записано, че не се събира такса за сметосъбиране и сметоизвозване на нежилищни парцели на юридически лица, когато данъчно задълженото лице подаде декларация в общината до 31 декември за миналата година, че парцелът няма да се употребява. Същевременно обаче притежателят не се освобождава от налози, в случай че има отговорности за локални налози и такса битови боклуци за предишни години.

От общината показаха като доказателство и графиците на Оперативна програма „ Чистота “, доказващи, че сметосъбирането в регионите на двата хотела е ставало веднъж седмично. На комплексите са предоставени кофи и контейнери за битови боклуци.

Преди пет години кметът на община Кюстендил Петър Паунов изиска запор на всички здания, благосъстоятелност на предприемача Антон Боянов, поради задължения, насъбрани в резултат на неплатени за години наред такса боклук и налог здания. Намеси се и държавен правосъден реализатор, който разгласи за обществена обмен една от централните здания, благосъстоятелност на предприемача – киното. То по този начин и не бе продадено, в началото поради липса на покупател, а по-късно Боянов се издължи на касата на общината, плащайки всичките си отговорности.

Решението на Административния съд в Кюстендил, с което отхвърлиха оспорването на дължимите налози за боклук и осъдиха „ Пауталия турс”, може да се апелира пред Върховен административен съд в 14-дневен период.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР